بررسی اثر اتانول و متانول بر برخی صفات کمی، کیفی و عمر پس از برداشت گل های شاخه بریده میخک(Dianthus caryophyllus)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه گیاه و زیست فناوری ایران، دوره: 14، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JPBI-14-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 135
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم گلینی

کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، واحد گرمسار، دانشگاه آزاد اسلامی ، گرمسار ، ایران

ناصر علی پور

کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، واحد گرمسار، دانشگاه آزاد اسلامی ، گرمسار ، ایران

سعید صفری

کارشناسی ارشد، گروه حشره شناسی، واحد گرمسار، دانشگاه آزاد اسلامی ، گرمسار ، ایران

چکیده

به منظور بررسی اثر کاربرد اتانول و متانول بر کیفیت پس از برداشت و طول عمر گل های شاخه بریده میخک(Dianthus caryophyllus)، آزمایشی به صورت طرح آماری کاملا تصادفی با ۸ تیمار، ۳ تکرار و هر تکرار حاوی ۵ شاخه گل و در مجموع ۱۲۰ شاخه گل بریده میخک انجام گردید. تیمارها شامل اتانول و متانول هر کدام با سه سطح ۲، ۴ و ۶ درصد به همراه ساکارز ۳ درصد بود. ساکارز ۳ درصد و آب مقطر هم بعنوان شاهد در نظر گرفته شدند. صفات مورد ارزیابی شامل وزن تر نسبی، وزن خشک، جذب محلول، شاخص ثبات غشاء سلول، آنتوسیانین گلبرگ، کلروفیل کل برگ و عمر پس از برداشت گل ها بود. نتایج نشان داد که تیمار اتانول ۴ درصد به همراه ساکارز ۳ درصد بیشترین تاثیر را بهبود صفات مورد ارزیابی مانند وزن تر نسبی، وزن خشک، جذب محلول، شاخص ثبات غشاء سلول و عمر پس از برداشت گل ها داشت و تیمار متانول ۴ درصد به همراه ساکارز ۳ درصد بیشترین تاثیر را بهبود صفاتی مانند آنتوسیانین گلبرگ و کلروفیل کل برگ داشت. بیشترین عمر پس از برداشت گل ها با ۷/۹ روز در تیمار اتانول ۴ درصد به همراه ساکارز ۳ درصد و کمترین با ۲/۵ روز در تیمار شاهد بود. نتایج آماری بیانگر معنی داری اثر ساده تیمار، زمان و اثر متقابل تیمار×زمان در وزن تر نسبی، وزن خشک، جذب محلول، شاخص ثبات غشاء سلول و عمر پس از برداشت گل ها در سطح ۱ درصد بود، ولی در آنتوسیانین گلبرگ و کلروفیل کل برگ، اثر ساده تیمار در سطح ۱ درصد و اثر ساده زمان و اثر متقابل تیمار×زمان در سطح ۵ درصد معنی دار بود. بنابراین می توان بیان نمود که کاربرد پس از برداشت اتانول و متانول موجب بهبود عمر پس از برداشت و برخی صفات کمی و کیفی گل میخک، نسبت به تیمار شاهد و ساکارز گردید.

کلیدواژه ها

اتانول, عمر پس از برداشت, متانول, میخک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.