کارایی محلول پاشی منابع مختلف آهن به همراه سولفات روی بر افزایش خصوصیات کمی و کیفی پسته رقم احمد آقایی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه گیاه و زیست فناوری ایران، دوره: 15، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JPBI-15-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 285
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا سلامت بخش

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران

سید مهدی میری

دانشیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران

علی خانمیرزایی فرد

استادیار، گروه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران

چکیده

با توجه به آهکی و بالا بودن pH خاک اغلب مناطق پسته خیز ایران، جذب برخی عناصر همانند آهن و روی از خاک به وسیله درختان پسته به دشواری صورت می گیرد. در این شرایط، محلول پاشی عناصر غذایی نسبت به کاربرد خاکی روش مناسبتری برای تامین عناصر غذایی در گیاهانی است که کمبود دارند. به همین منظور، اثر محلول پاشی عناصر روی و آهن بر خصوصیات کمی و کیفی درختان پسته رقم احمدآقایی، آزمایشی به صورت طرح کاملا تصادفی با سه تکرار بررسی شد. محلول پاشی سیترات آهن (۲/۰ و ۴/۰ درصد)، سولفات آهن (۲/۰ و ۴/۰ درصد) یا کلات آهن (۱/۰ و ۲/۰ درصد) در ترکیب با سولفات روی (۱/۰ و ۲/۰ درصد) در اوایل خرداد و اوایل تیرماه (در مرحله پرشدن دانه) انجام شد. نتایج نشان داد بیشترین درصد خندانی پسته با سیترات آهن ۴/۰ درصد + سولفات روی ۱/۰ یا ۲/۰ درصد و سولفات آهن ۴/۰ درصد + سولفات روی ۲/۰ درصد به دست آمد. محلول پاشی ترکیب منابع مختلف آهن با سولفات روی منجر به کاهش معنی دار درصد پسته های ریز و پوک شد بطوریکه بیشترین درصد پسته های ریز و پوک مربوط به شاهد ۱ (آب مقطر) و شاهد ۲ (کوددهی رایج منطقه) بود. وزن تر صد دانه نیز از ۱۴۰ گرم در شاهد ۱ به بیشترین مقدار خود (۳/۱۶۲ گرم) در سیترات آهن ۴/۰ درصد + سولفات روی ۲/۰ درصد رسید. نتایج این پژوهش نشان داد که در خاک های ماسه- لومی منطقه پاکدشت، محلول پاشی منابع مختلف آهن (به ویژه سیترات آهن) و سولفات روی می تواند منجر به بهبود خصوصیات کمی و کیفی پسته گردد.

کلیدواژه ها

پسته, سولفات روی, سیترات آهن, درصد خندانی, محلول پاشی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.