تاثیر کمبود عناصر معدنی بر شاخصهای فلورسانس کلروفیل و سبزینگی برگ دو پایه بادام

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوازدهمین کنگره علوم باغبانی ایران
  • کد COI اختصاصی: BAGHBANI12_483
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 131
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباس میرسلیمانی

بخش تولیدات گیاهی، دانشگاه شیراز، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی داراب

حسین حیدری

بخش تولیدات گیاهی، دانشگاه شیراز، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی داراب

مهدی نجفی قیری

بخش علوم خاک، دانشگاه شیراز، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی داراب

سارا فرخ زاده

بخش تولیدات گیاهی، دانشگاه شیراز، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی داراب

چکیده

پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر کمبود عناصر معدنی برشاخص های فلورسانس کلروفیل و سبزینگی برگ دو پایه بادام در گلخانه و آزمایشگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی داراب اجرا گردید. این پژوهش به صورت آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار به صورت هیدروپونیک انجام شد. دو پایه مورد استفاده شامل بادام تلخ و بادام کوهی (الوک) و تیمارهای غذایی نیز شامل شاهد (محلول غذایی نیم غلظت هوگلند)، کمبود عناصر ماکرو شامل کمبود نیتروژن، فسفر، پتاسیم، منیزیم و کمبود عناصر میکرو شامل کمبود آهن، منگنز، مس و روی بودند. صفات مورد مطالعه شامل F۰ (فلورسانس کمینه)، Fm (فلورسانس بیشینه) ، Fv (فلورسانس متغیر) و نسبت فلورسانس متغیر به بیشینه (Fv/Fm) و سبزینگی برگ (SPAD) بود. نتایج نشان داد که اثرات اصلی نوع پایه و تیمارهای کمبود عناصر معدنی و اثرات متقابل آنها، بر تمامی صفات مورد مطالعه معنیدار بود. نتایج مقایسه میانگین نشان داد که در شرایط کمبود عناصر معدنی و شاهد، میزان تمام شاخص های مورد مطالعه به جز Fv/Fm، در دانهالهای بادام تلخ به شکل معنیداری بالاتر از بادام کوهی بود. در هر دو پایه کمبود پتاسیم باعث افزایش معنیداری F۰ نسبت به شاهد شد، در حالی که کمبود فسفر بترتیب باعث افزایش و کاهش معنیدار میزان F۰ در بادام تلخ و بادام کوهی شد. همچنین در اثر کمبود منیزیوم و آهن میزان Fm در دانهالهای بادام تلخ و بادام کوهی به ترتیب به طور معنیداری افزایش و کاهش نشان داد. کمبود عناصر منیزیم، آهن و پتاسیم در مقایسه با شاهد، باعث افزایش معنیدار Fv در بادام تلخ و کاهش معنیدار این صفت در بادام کوهی شد. میزان Fv/Fm در تیمارهای کمبود فسفر و آهن، در بادام کوهی در مقایسه با بادام تلخ به طور معنیداری بالاتر بود که نشان میدهد الوک یا بادام کوهی نسبت به شرایط کمبود فسفر و آهن به لحاظ تغییر در وضعیت عملکرد کوانتومی فتوسیستم (Fv/Fm) ۲ تحمل بالاتری دارد.

کلیدواژه ها

بادام تلخ، بادام کوهی، فلورسانس کلروفیل، کمبود عناصر معدنی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.