گیاهان سوخوار (پیازی) بومی استان ایلام

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوازدهمین کنگره علوم باغبانی ایران
  • کد COI اختصاصی: BAGHBANI12_438
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 369
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرزاد نظری

عضو هیات علمی گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران

همایون فرهمند

عضو هیات علمی بخش علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

چکیده

بااینکه استان ایلام ازنظر مساحت بیست و دومین استان کشور میباشد، اما ازلحاظ پوشش گیاهی غنی بوده و دارای حدود ۹۵۰ گونه گیاهی بومی است که از این تعداد گونه حدود ۶۱ گونه آنها سوخوار میباشند؛ یعنی درواقع ۶/۴۲ درصد پوشش گیاهی بومی استان ایلام از انواع گیاهان سوخوار هستند. این تعداد گونه از گیاهان سوخوار، به ترتیب در ۸ تیره گیاهشناسی Geraniaceae با یک گونه، Araceae با دو گونه، Amaryllidace و Orchidaceae هرکدام با سه گونه، Iridaceae با پنج گونه، Ranunculaceae با ۹ گونه، Alliaceae با ۱۱ گونه و Liliaceae با ۲۷ گونه قرار دارند. درواقع تیره های Alliaceae با ۱۸/۰۳ درصد و Liliaceae با ۴۴/۲۶ درصد بیشترین تعداد گونه ها را به خود اختصاص دادهاند. از گیاهان سوخوار شاخص در ۸ تیره معرفی شده که میتوانند در آینده برای برنامه های بهنژادی و یا جهت کشت در فضای سبز استفاده شوند، میتوان به خیارک (Ixiolirion tatricum)، جام زرین پاییزه (Sternbergia lutea)، جام زرین کوروش ( Sternbergia (clusiana، زنبق سا (بسکویتی) (Gynandriris sisyrinchium)، زنبق قفقازی (Iris caucasica)، سریش تماشایی ( Eremurus (spectabilis، لاله واژگون آناتولی (Fritillaria assyriaca)، لاله سرنگون (F. imperialis)، لاله واژگون ایرانی (F. persica)، لاله واژگون غربی (F. straussi)، پوشکینیا (Puschkinia spp)، لاله کوهی (Tulipa montana)، لاله (T. montana var. montana) و لاله آتشین (T. stylosa) اشاره کرد.

کلیدواژه ها

ایلام، پوشش گیاهی، گیاهان بومی، گیاهان سوخوار.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.