معرفی کموتایپ جدید از گونه آویشن خراسانی (Thymus transcaspicus Klokov) در ایران

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوازدهمین کنگره علوم باغبانی ایران
  • کد COI اختصاصی: BAGHBANI12_422
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 275
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی مرادی

مدرس (گروه علوم باغبانی، مجتمع آموزش عالی تربت جام، تربت جام، ایران)

حسین نستری نصرآبادی

استادیار (گروه علوم باغبانی، مجتمع آموزش عالی تربت جام، تربت جام، ایران)

سیدفرهاد صابرعلی

استادیار (گروه علوم باغبانی، مجتمع آموزش عالی تربت جام، تربت جام، ایران)

چکیده

آویشن خراسانی گیاهی بومی ایران است که پراکندگی آن محدود به شمال شرق ایران از ارتفاع ۱۷۰۰-۲۸۰۰ متر از سطح دریا میباشد. از دیرباز در این مناطق از سرشاخه های گلدار این گیاه به صورت گسترده جهت مصارف غذایی و دارویی استفاده میشده است. در این پژوهش به منظور تعیین درصد و اجزاء اسانس آویشن خراسانی، در زمان گلدهی سرشاخه های گلدار این گیاه از رویشگاه هیکوه (استان سمنان)، جمع آوری شد. پس از خشک کردن نمونه ها در سایه و دمای معمولی اتاق، اسانسگیری به روش تقطیر با آب صورت گرفت. از تکنیک GC/MS به منظور آنالیز ترکیبات اسانس استفاده شد. به طور کلی ۳۷ ترکیب در اسانس نمونه مورد مطالعه شناسایی شد که ۹۷/۲۲ درصد از اجزای اسانس را به خود اختصاص دادند. ترکیبات عمده اسانس شامل: تیمول (۳۴%/۶۱)، پارا-سیمین (%۱۹/۱۴)، کارواکرول (%۹/۲۲)، بورنئول (%۸/۲۳)، ۱و ۸ سینئول (%۳/۸۳) بود و بازده اسانس ۱/۲ درصد حجمی - وزنی به دست آمد. بنابراین بر اساس نتایج بدست آمده میتوان این جمعیت را به عنوان کموتایپ "تیمول - پارا- سیمین" معرفی کرد.

کلیدواژه ها

اسانس، آویشن خراسانی، پارا-سیمن، تیمول، کموتایپ

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.