برررسی روابط برخی صفات کمی و درصد روغن در برخی توده های (Cucurbita pepo L.)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوازدهمین کنگره علوم باغبانی ایران
  • کد COI اختصاصی: BAGHBANI12_370
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 297
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شیلان شفیعی

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

عبدالعلی شجاعیان

استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

مصطفی خدادادی

استادیار، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

چکیده

کدو (Cucurbita pepo L.) از نظر گیاه شناسی دارای رشد نامحدود است. میوه ها، بزرگ و کروی شکل و در اوایل رشد به رنگ سبز بوده و به تدریج نارنجی و در زمان رسیدگی کامل زرد میگردند. بذر این گیاه و روغن حاصل از آن دارای خاصیت دارویی است. به منظور بررسی تنوع مورفولوژیکی و بیوشیمیایی در ارقام مختلف کدو، آزمایشی در سال زراعی ۱۳۹۹ در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس به صورت طرح بلوکهای کامل تصادفی با دو تکرار انجام شد. بذور ۱۵ رقم مختلف کدو از شرکت آذر سبزینه ته یه گردید. در این پژوهش روغن بذر با دستگاه سوکسله و حلال پترلیوم اتر استخراج شدند. خصوصیات مورفولوژی بذر شامل طول، عرض، قطر بذر، وزن صد بذر و وزن کل بذر مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد برای تمامی صفات مورفولوژی و فیزیولوژی بذر اختلاف معنیداری بین ژنوتیپ های وجود داشت. نتایج همچنین نشان داد که رقم DW بیشترین میانگین وزن کل بذر، عرض بذر ۱۱/۱۸) میلیمتر) و درصد روغن بذر ۱۶/۳۷) درصد) را داشت. رقم DG نیز بیشترین میانگین طول بذر ۱۸/۸۲) میلیمتر) را به خود اختصاص داد. رقم HG نیز دارای بیشترین وزن کل بذر و رقم HO کمترین درصد روغن بذر را داشت. در نتیجه کشت و بهره برداری از رقم DW در برنامه های بهنژادی میتواند توصیه شود.

کلیدواژه ها

بیوشیمیایی، درصد روغن، مورفولوژی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.