ارزیابی حساسیت ارقام تجاری پسته به محلول پاشی گوگرد میکرونیزه پالایشگاهی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوازدهمین کنگره علوم باغبانی ایران
  • کد COI اختصاصی: BAGHBANI12_263
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 288
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم افروشه

عضو هیئت علمی پژوهشکده پسته، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رفسنجان، ایران

علی تاج آبادی پور

عضو هیئت علمی پژوهشکده پسته، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رفسنجان، ایران

حسن عرب

محقق پژوهشکده پسته، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رفسنجان، ایران

چکیده

در این پژوهش محلول پاشی گوگرد میکرونیزه باریش (ساخت شرکت بهار رویش) در غلظتهای ۰،۲۵، ۳۵، ۴۵، ۶۰ و ۷۰ کیلوگرم در هزار لیتر آب در ارقام تجاری پسته (اوحدی، احمد آقایی و اکبری) از جنبه های خسارتهای احتمالی برگ و میوه موردبررسی قرار گرفت. آزمایش در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با ۷ تیمار و ۴ تکرار طی سالهای ۱۳۹۹-۱۳۹۸ در باغات شهرستان انار (خیرآباد و رسول آباد) اجرا شد. شاخصهای موردبررسی شامل میزان خسارتهای احتمالی به لحاظ سوختگی در برگ و میوه، تاثیرات گوگرد بر دمای سطح برگ (درجه سانتیگراد) و ارتباط آن با خسارت دماهای بالابود. تجزیه آماری شاخصهای کمی این پروژه، با استفاده از نرم افزار SPSS و مقایسه میانگین داده ها با آزمون دانکن انجام شد. نتایج نشان داد علائم خسارت گوگردپاشی شامل خسارت سوختگی میوه، ایجاد لکه های قهوه ای متمایل به سیاه و خروج شیره از میوه و نکروزه شدن برگ بود. ظهور این علائم ۲۴ تا ۴۸ ساعت بعد از گوگردپاشی مشاهده گردید. بر اساس نتایج، بین خسارت گوگرد و خسارت ناشی از دماهای بالا ارتباط نزدیکی وجود داشت. نتایج بین ارقام موردبررسی نشان داد که در گوگردپاشی کمترین خسارت میوه مربوط به رقم اوحدی در مقایسه با ارقام احمد آقایی و اکبری بود اما بین ارقام احمد آقایی و اکبری اختلاف معنیدار نبود. سوختگی در برگ نیز مشاهده شد اما بین ارقام مختلف اختلاف معنیدار نبود. درنهایت با توجه به حساسیت ارقام به گوگردپاشی، این موضوع در زمان کاربرد باید در سایر ارقام مدنظر قرار گیرد. در مطالعات میدانی خسارت شدید کاربرد گوگرد میکرونیزه پالایشگاهی در میوه و برگ وجود داشت که متاثر از دماهای بالا، سپس مدیریت باغ و عدم کاربرد صحیح آن در زمان و غلظت مناسب بود.

کلیدواژه ها

پسته، حساسیت ارقام تجاری، گوگرد میکرونیزه پالایشگاهی.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.