بهینه سازی شرایط کشت برای تولید شاخساره در گیاه Mentha mozaffarianii

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوازدهمین کنگره علوم باغبانی ایران
  • کد COI اختصاصی: BAGHBANI12_061
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 336
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالکریم زارعی

گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جهرم، جهرم، ایران.

مریم کریمی علویجه

پژوهشکده گل و گیاهان زینتی، موسسه باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (AREEO)، محلات، ایران.

محمد اسماعیل پور

گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جهرم، جهرم، ایران.

چکیده

در تحقیق حاضر اثر تیمارهای مختلف هورمونی و نوع ریزنمونه بر میزان تولید شاخساره در گیاه بومی پونه کوهی ( Mentha (mozaffarrianii مورد بررسی قرار گرفت. ریزنمونه های برگ و گره این گیاه در محیط کشت MS جامد حاوی ۳۰ گرم بر لیتر ساکارزو غلظتهای متفاوت ۲ هورمون نفتالین استیک اسید ۰/۱) (NAA)، ۰/۵ و ۱ میلی گرم در لیتر) و بنزیل آدنین ۱/۵) (BA)، ۱ و ۰/۵ میلی گرم در لیتر) کشت شدند و صفاتی از قبیل درصد کالزائی و میزان پرآوری شاخساره جدید مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار SAS نسخه ۹,۳,۱ مورد تجزیه واریانس قرار گرفتند و مقایسه میانگین به روش دانکن صورت گرفت. بر اساس نتایج حاصله، هر دو ریزنمونه های مورد استفاده قادر به تولید کالوس بودند ولی این ریزنمونه ها تفاوت معنیداری از نظر کالزایی و پرآوری شاخساره نشان دادند، به طوری که ریزنمونه های گره قادر به تولید میزان بیشتری برای هر دو فاکتور اندازه گیری شده بود. همچنین اثر تیمارهای مختلف تنظیم کننده رشد بر میزان پرآوری ریزنمونه های مختلف در سطح یک درصد معنی دار بود، به طوری که بیشترین میزان پرآوری در ریزنمونه های گره در محیط دارای ۰/۵ میلی گرم در لیتر NAA و ۲ میلی گرم در لیتر BA ولی در مورد برگ در غلظت یک میلی گرم NAA و ۱/۵ میلی گرم بنزیل آدنین حاصل شد. بطور کلی در این پژوهش برای اولین بار شرایط کشت بافت برای گیاه اندمیک M. mozaffarianii بهینه شد و نتایج این تحقیق میتواند بطور عملی و کارا برای تکثیر رویشی و کارهای بیوتکنولوژیکی پیشرفته تر در این گیاه بومی با ارزش داروئی بالا مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه ها

پرآوری، ریز ازدیادی، ریزنمونه، کشت بافت، نعناء.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.