واکاوی حقوقی نقل و انتقال و برداشت اعضای بدن انسان زنده در حقوق ایران و آمریکا

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس بین المللی مطالعات حقوقی و قضایی
  • کد COI اختصاصی: IJCONF08_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 212
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد احمدیان کریم آبادی

کارشناسی ارشد حقوق خصوصی

چکیده

امروزه یکی از راه های معمول برای درمان بسیاری از بیماری ها پیوند عضو می باشد. برداشت و نقل و انتقال عضو به منظورپیوند از افراد زنده برای نجات جان انسان ها، اگر چه در قانون پیوند اعضا در ایران سخنی به میان نیامده لکن در صورتی کهبرداشت آن عضو موجب مرگ شخص نشود، ضررقابل توجهی به جسم وی وارد نسازد و یا در صورت وارد آمدن ضرر به بدندهنده ی عضو، غرض عقلایی مهمتری در اهدا (نجات جان مسلمانی دیگر) وجود داشته باشد، برداشت عضو با اذن و رضایتدهنده عضو جایز است که فقهای معاصر در فتاوی خود بدان اشاره نموده اند.مطابق اصل ۱۶۷ قانون اساسی چاره کار در اینگونهمسائل مراجعه به منابع اسلامی و فتاوی معتبر است. بی گمان هیچ فقیهی پیوند عضو را در صورتی که دهنده عضو را در معرضهلاکت قرار دهد جایز نمی شمارد هر چند دهنده عضو راضی بوده و برای حفظ حیات شخص گیرنده ی عضو نیز ضروری باشد.می توان گفت مسئله پیوند عضو، یک امر صرفا پزشکی نبوده و چه بسا مسائل فقهی و حقوقی مربوط به آ ن بسیار قو ی تر باشد،زیرا بدیهی است، که انتقال عض و از شخصی به شخص دیگر، تنها در صورتی می تواند قانونی و مشروع باشد، که حقوق بتواند باتوجه به عقل و شرع و همچنین تحقیق در آرای دانشمندان و فقهاء، مبنای قانونی برای پیوند و انتقال عضو بیابد . در حقوقآمریکا و با توجه به قانون پیوند اعضای بدن در این کشور، هر فردی که حداقل ۱۸ سال داشته باشد می تواند اعضای بدن خودرا اهدا نموده و یا از انجام این کار سر باز زند و شخص بالغ و سالم می تواند بر طبق کیل خویش هر تصمیمی راجع به بدنخویش بگیرد.

کلیدواژه ها

اعضای بدن، مالکیت، نقل و انتقال اعضای بدن، پیوند اعضاء، مرگ مغزی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.