رسوب گذاری درجا سیلیکات کلسیم در الیاف رنگبری شده باگاس و اثر آن بر خواص خمیر و کاغذ

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات علوم چوب و کاغذ ایران، دوره: 35، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJWPR-35-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 260
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یحیی همزه

استاد، گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

شایان برزگر

فارغ التحصیل کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

سحاب حجازی

دانشیار، گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

سهیلا ایزدیار

استادیار، گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

چکیده

پرکننده های معدنی از نظر مقداری دومین مواد مورد استفاده در کاغذسازی هستند که همواره تمایل زیادی به افزایش مقدار آنها برای بهبود خواص نوری و کاهش قیمت کاغذهای چاپ و تحریر وجود داشته است. در این تحقیق، برای افزایش مقدار پرکننده در کاغذ، سیلیکات کلسیم با روش رسوب گذاری درجا در الیاف رنگ بری شده باگاس بارگذاری شد. اثر دمای واکنش بر مقدار بارگذاری و رسوب سیلیکات کلسیم در سطح و داخل الیاف با استفاده از اندازه گیری میزان خاکستر، طیف سنجی XRD، تصویربرداری SEM و آنالیز EDX بررسی و تحلیل شد و در پایان، اثر این روش استفاده از پرکننده ها بر خواص فیزیکی و مقاومتی خمیرکاغذ بررسی شد. نتایج اندازه گیری خاکستر نشان داد که با روش استفاده شده سیلیکات کلسیم به خوبی در سطح و حفرات الیاف رسوب کرده است و با افزایش دمای واکنش، مقدار بارگذاری سیلیکات کلسیم در الیاف بیشتر شده است. طیف-سنجی XRD تشکیل رسوبات سیلیکات کلسیم و کربنات کلسیم را تایید کرد و تصویربرداری SEM نشان داد که مواد معدنی در سطح و در حفرات داخلی الیاف رسوب کرده اند. آنالیز EDX حضور عناصر سیلیس و کلسیم در الیاف تیمارشده را تایید و نشان داد ذرات معدنی رسوب گذاری شده در سطح الیاف ابعادی از ۱۰۰ نانومتر تا ۳ میکرون دارند. در یک گراماژ ثابت ۸۰ گرم بر متر مربع، افزایش مقدار الیاف تیمارشده در کاغذ دست ساز سبب افزایش روشنی و دانسیته ظاهری و کاهش ماتی و مقاومت های کاغذ شده است.

کلیدواژه ها

باگاس, پرکننده, رسوب درجا, سیلیکات کلسیم, خواص مقاومتی کاغذ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.