بررسی وضعیت آلودگی میکروبی پنیرهای سنتی توزیع شده در استان مرکزی در سال ۱۳۹۰

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه سلامت و محیط زیست، دوره: 7، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJHE-7-1_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 172
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد رضائی

Dept. of Food Safety and Hygiene, School of Public Health, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran

محمد یحیایی

Nanobiotechnology Tehran University, Tehran, Iran

مهدی پرویز

Dept. of Animal science, Faculty of Agriculture, Islamic Saveh Azad University, Saveh, Iran

مهدی خدایی مطلق

Dept. of Animal science, Faculty of Agriculture, Arak university, Arak , Iran

چکیده

زمینه و هدف: پنیر سنتی بنا به دلایل فرهنگی، طعم و بوی مطبوع و نیز ارزش تغذیه ای بالا به عنوان یک منبع پروتئینی جایگاه ویژه ای را در رژیم غذائی مردم کشور داراست. با این وجود آلودگی آن به میکروارگانیسم های پاتوژن می تواند سلامت انسان را به خطر انداخته و موجب ضررهای اقتصادی قابل توجهی گردد. هدف از این مطالعه اندازه گیری و شناسائی آلودگی میکروبی پنیرهای سنتی عرضه شده در سطح استان مرکزی بود. روش بررسی: استان مرکزی به ۱۰ خوشه (براساس تعداد شهرستان) تقسیم و سپس در هر خوشه براساس میزان تراکم عرضه پنیر سنتی تعداد ۸ نمونه از مراکز عرضه این محصول در تابستان سال ۱۳۹۰ گرفته شد. نمونه ها تحت شرایط استریل به آزمایشگاه انتقال داده شده و تحت آزمایشات میکروبیولوژی قرار گرفتند. یافته ها: نتایج آزمون آماری نشان داد تمامی نمونه ها بیش از حد استاندارد ایران، به کلی فرم، استافیلوکوکوس ارئوس، کپک و مخمر آلوده هستند  P< ۰/۰۰۱). ۳۴ ) درصد نمونه ها از نظر اشرشیاکلی دارای آلودگی بودند همچنین در ۲۴ درصد نمونه ها آلودگی به استافیلوکوکوس ارئوس کواگولاز مثبت مشاهده شد. درصد آلودگی نمونه ها به سالمونلا نیز ۸/۷۵ درصد بود. نتیجه گیری: این نتایج بیانگر وضعیت نامطلوب پنیرهای سنتی استان مرکزی از نظر آلودگی میکروبی بوده است.

کلیدواژه ها

microbial count, Iranian traditional cheese, mold and yeast, food safety, بار میکروبی, پنیر سنتی ایران, کپک و مخمر, ایمنی مواد غذایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.