CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی اثر مقدار حاد علف کش ترکیبی (۲,۴-dichlorophenoxyacetic acidو (۲-methyl-۴-chlorophenoxyacetic acid) بر فاکتورهای خونی و آنزیم های کبدی ALT وAST قزل آلای رنگین کمان rainbow trout (Oncorhynchus mykiss )

عنوان مقاله: بررسی اثر مقدار حاد علف کش ترکیبی (۲,۴-dichlorophenoxyacetic acidو (۲-methyl-۴-chlorophenoxyacetic acid) بر فاکتورهای خونی و آنزیم های کبدی ALT وAST قزل آلای رنگین کمان rainbow trout (Oncorhynchus mykiss )
شناسه ملی مقاله: JR_IJHE-7-1_010
منتشر شده در در سال 1393
مشخصات نویسندگان مقاله:

محسن علی - Department of Fishery, Natural Resources Faculty, University of Tehran, Karaj,Iran.
فرزاد غیاثی - Department of Fisheries, Natural Resources Faculty, University of Kurdistan, Sanandaj, Iran.
هدیه بدخشان - Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agriculture, University of Kurdistan, Sanandaj, Iran.

خلاصه مقاله:
زمینه و هدف: در طی سال های اخیر به دلیل مصرف بی رویه انواع سموم کشاورزی از جمله علف کش ها درطی عملیات زراعی، این ترکیبات طی فرایند زه کشی به اکوسیستم های آبی وارد شده که در نهایت با آثار زیانبار این ترکیبات بر جمعیت گونه های آبزی موجود در آن مواجه هستیم. در این مطالعه، اثر علف کش توفوردی – ام سی پی آ از جمله سموم پرمصرف کشاورزی در استان کردستان بر پارامترهای خون شناسی و آنزیم های کبدی ماهی قزل آلای رنگین کمان به عنوان گونه مهم پرورشی در این استان مورد بررسی قرار گرفت. روش بررسی: پس از تعیین LC۵۰ سم با استفاده از مدل پروبیت، تعداد ۶۰ عدد ماهی قزل آلای سالم با میانگین وزنی g ۹۷ به دو گروه تقسیم شدند. گروه اول به عنوان شاهد در نظر گرفته شد و در گروه دوم، به میزان (mL/L)۱ (معادل mg/L ۳۶۰ توفوردی+ mg/L ۳۱۵ ام سی پی آ) علف کش مورد استفاده قرار گرفت. پس از ۷۲ h، پارامترهای خون شناسی، شامل تعداد کلی گلبول های قرمز و سفید، تعداد تفریقی گلبول های سفید، هماتوکریت و مقادیر آنزیم های سرمی ALT وAST اندازه گیری شد. یافته ها: مقادیر شاخص های خونی شامل لوکوسیت، مونوسیت و ائوزینوفیل در گروه تحت تیمار سم به طور معنی داری نسبت به گروه شاهد افزایش یافت. درحالی که، مقادیر لنفوسیت، اریتروسیت و هماتوکریت در مقایسه با گروه شاهد کاهش قابل ملاحظه ای داشت (۰/۰۵>p). بین میزان نوتروفیل در دو گروه شاهد و تیمارتفاوت معنی داری وجود نداشت. همچنین مقادیر آنزیم های کبدی ALT وAST در گروه تیمار به طور معنی دار نسبت به گروه شاهد افزایش یافت (۰/۰۵>p). همچنین میزان تلفات پس از h ۷۲ در گروه تیمارشده با سم ۲۵% محاسبه شد. نتیجه گیری: مواجهه ماهی قزل آلای رنگین کمان با علفکش۲,۴ -D + MCPA موجب کاهش مقادیر اریتروسیت و هماتوکریت خون شده که در نهایت اختلال در فرایند خون رسانی و کمبود اکسیژن را به دنبال دارد. آسیب وارد شده به گلبول های قرمز خون و بافت های خون ساز بدن در نتیجه تماس با سم مذکور، از جمله دلائل احتمالی کاهش سطح این سلول ها در خون است. از طرفی افزایش سطح آنزیم های کبدی در سرم خون و علائم کالبدگشائی مشاهده شده در اندام کبد، کلیه و آبشش در ماهیان تلف شده نیز آسیب های ناشی از مواجهه با این سم را نشان داد.

کلمات کلیدی:
۲, ۴-D+ MCPA, blood factors, herbicide, liver enzymes., توفوردی- ام سی پی آ, فاکتورهای خونی, علف کش, آنزیم های کبدی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1325130/