ارایه چارچوبی مناسب جهت بررسی وضعیت کیفی رودخانه مرزی اترک

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: فصلنامه سلامت و محیط زیست، دوره: 4، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJHE-4-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 188
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

روح اله نوری

فاطمه جعفری

دیانا فرمن اصغرزاده

عباس اکبرزاده

چکیده

زمینه و هدف: رودخانه اترک یکی از منابع اصلی تامین آب استان های خراسان رضوی، خراسان شمالی و گلستان بوده که از اهمیت ویژه ای نیز به دلیل تشکیل قابل توجهی از مرز ایران و ترکمنستان برخوردار است. متاسفانه کمبود اطلاعات کمی و کیفی به دلیل نداشتن سیستم پایش مناسب یکی از مهم ترین چالش ها در بررسی کیفی آب این رودخانه است. هدف اصلی تحقیق مذکور ارایه چارچوبی مناسب جهت بررسی کیفی این رودخانه با توجه به محدودیت های ذکر شده است.روش بررسی: در گام اول با انتخاب ایستگاه هایی مناسب در طول رودخانه وضعیت کلی کیفیت آب با استفاده از مدل شاخص کیفی آب (WQI) تعیین گردیده است. گام دوم این تحقیق به بررسی و طبقه بندی وضعیت تروفیکی بازه های مختلف رودخانه اختصاص یافته و در نهایت نیز با توجه به محدودیت های مدل WQI، مدل کیفی رودخانه بر مبنای شاخص کیفی مهم کل جامدات محلول (TDS) بر مبنای مدل توصیه شده اکنور (۱۹۷۶) ارایه شده است.یافته ها: نتایج این تحقیق بر مبنای مدل WQI به طورکلی بیان گر قرارگیری کیفیت آب رودخانه در بیشتر ایستگاه های مورد بررسی در دسته متوسط می باشد. نتایج بررسی وضعیت تروفی این رودخانه نیز مشخص نمود که بخش عمده ای از بازه رودخانه در وضعیت مغذی قرار دارد. در نهایت نیز یافته های حاصل از مدل سازی کیفی بر مبنای مدل اکنور مشخص نمود که عمده شوری در هر چهار ایستگاه مورد بررسی شامل شوری جریان پایه بوده و بنابراین منشا طبیعی دارد.نتیجه گیری: با توجه به کمبود اطلاعات کمی و خصوصا کیفی در غالب رودخانه های کشورهای در حال توسعه، متدولوژی ارائه شده در این تحقیق می تواند جهت اطلاع کلی از وضعیت کیفی دیگر رودخانه نیز مورد استفاده قرار گرفته تا با استفاده از نتایج آن بتوان تخمینی از روند مدیریتی و اصلاحات لازم را در ارتباط با کیفیت آب به انجام رسانید.

کلیدواژه ها

Water Quality Modeling,Water Quality Index,Eutrophication,Atrak River, مدل سازی کیفی،شاخص کیفی آب،تغذیه گرایی،رودخانه اترک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.