مقایسه سه فرایند اکسیداسیون پیشرفته درحذف مواد آلی از شیرابه کارخانه کمپوست اصفهان

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: فصلنامه سلامت و محیط زیست، دوره: 4، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJHE-4-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 276
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهروز کریمی

محمد حسن احرامپوش

مهدی مختاری

اصغر ابراهیمی

چکیده

زمینه و هدف: اکسیداسیون مرطوب با هوا (WAO) یکی از روش های اکسیداسیون پیشرفته برای کاهش غلظت ترکیبات آلی در فاضلاب های صنعتی، ترکیبات سمی و غیر قابل تجزیه بیولوژیکی، شیرابه زباله و... است. هدف کلی این پژوهش تعیین راندمان سه روش اکسیداسیون مرطوب با هوا و اکسیداسیون مرطوب با پراکسید هیدروژن درحذف مواد آلی از شیرابه زباله شهری اصفهان بوده است.روش بررسی: نمونه شیرابه به حجم Lit ۵/۱ وارد راکتور فولادی به حجم Lit ۳ شد و تحت فشار bar ۱۰ و دماهای ۱۰۰، ۲۰۰ و C°۳۰۰ و سه زمان ماند۶۰،۳۰ و ۹۰ دقیقه قرار گرفت. نمونه در ۱۸ مرحله از برکه های ذخیره شیرابه در کارخانه کمپوست اصفهان به حجم Lit ۲۰ گرفته و از سه روشWAO ،WPO و ترکیبی از WAO/GAC جهت پیش تصفیه شیرابه استفاده شد. از اکسیژن خالص و پراکسید هیدروژن ۳۰% به عنوان عامل اکسیداسیون استفاده شد.یافته ها: راندمان حذف COD در روش WAO، ۳/۳۳-۸/۷% و BOD۵ ۶/۵۰-۷/۱۴% می باشد. راندمان حذفCOD و BOD۵  در روشWPO به ترتیب، ۳۴-۶/۴% و۵۰-۲۴% است. با افزودن GAC به راکتور راندمان حذف همه پارامترها بهبود یافت. حداکثر راندمان حذف به وسیله روش ترکیبی برای COD، ۴۸% و برای BOD۵ ، ۶/۴۳-۳۱% و نسبت COD/BOD۵ هم تا ۹۰% افزایش یافت.نتیجه گیری: در این مقاله از فرایند WAO و WPO برای پیش تصفیه شیرابه، و از فرایند ترکیبی WAO/GAC برای بهبود حذف مواد آلی و تصفیه شیرابه استفاده شد و نیز مشخص شد که فرایند اخیر در حذف مواد آلی مقاوم بسیار کارآمدتر است.

کلیدواژه ها

leachate,Composting factory,Wet air oxidation,Peroxide oxidation,Combined oxidationWAO/GAC, شیرابه،کارخانه کمپوست،اکسیداسیون با هوای مرطوب،اکسیداسیون با هیدروژن،اکسیداسیون ترکیبیWAO/GAC

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.