بررسی تاثیر شاخص درک فساد بر درآمدهای مالیاتی به تفکیک پایه های مالیاتی در ایران

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه اقتصاد کاربردی، دوره: 4، شماره: 15
  • کد COI اختصاصی: JR_JAES-4-15_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 169
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسعود محمدی

نویسنده مسئول

امیر حسین غفاری نژاد

-

سعیده احمدی

-

چکیده

هدف اصلی این مطالعه بررسی تاثیر فساد اداری بر درآمدهای مالیاتی به تفکیک پایه­های مالیاتی ایران طی سالهای ۱۳۸۹-۱۳۵۹بوده تا از این طریق بتوان دریافت که کدامیک از مالیات­های کشور بیشتر در معرض فساد هستند. این مقاله با استفاده از شش مدل، به بررسی شاخص درک فساد بر درآمدهای مالیاتی و اجزا آن می­پردازد. این مدلها با استفاده از تکنیک GMM داده­های سری زمانی برای ۳۱ سال برآورد شده است. نتایج نشان می­دهد که شاخص­های درک فساد بر انواع مالیات­ها به جز مالیات بر مصرف و فروش دارای تاثیری منفی بوده و متغیرهای درجه باز بودن اقتصاد و درآمد سرانه نیز تاثیر مثبت و معنی­داری بر انواع درآمدهای مالیاتی دارند. همچنین ارزش افزوه بخش کشاورزی و تورم دارای تاثیر منفی و معنی­دار بر تمامی مالیات­ها می باشند. از این رو مهم ترین توصیه سیاستی این مطالعه آن است که اگردولت به منظور بالابردن سطح رفاه در پی افزایش درآمدهای مالیاتی است، بایستی با بهره گیری از سیاست­های مناسب و با پیاده سازی اصلاحات از میزان فساد مالی و اداری بکاهد و این امر مستلزم افزایش درآمد از پایه­های مالیاتی است که کمتر در معرض فساد هستند.  طبقه بندی JEL: H۲۶,H۲۱,H۲ اد هستند. این مقاله با استفاده از شش مدل، به بررسی شاخص درک فساد بر درآمدهای مالیاتی و اجزا آن می­پردازد. این مدلها با استفاده از تکنیک GMM داده­های سری زمانی برای ۳۱ سال برآورد شده است. نتایج نشان می­دهد که شاخص­های درک فساد بر انواع مالیات­ها به جز مالیات بر مصرف و فروش دارای تاثیری منفی بوده و متغیرهای درجه باز بودن اقتصاد و درآمد سرانه نیز تاثیر مثبت و معنی­داری بر انواع درآمدهای مالیاتی دارند. همچنین ارزش افزوه بخش کشاورزی و تورم دارای تاثیر منفی و معنی­دار بر تمامی مالیات­ها می باشند. از این رو مهم ترین توصیه سیاستی این مطالعه آن است که اگردولت به منظور بالابردن سطح رفاه در پی افزایش درآمدهای مالیاتی است، بایستی با بهره گیری از سیاست­های مناسب و با پیاده سازی اصلاحات از میزان فساد مالی و اداری بکاهد و این امر مستلزم افزایش درآمد از پایه­های مالیاتی است که کمتر در معرض فساد هستند.  

کلیدواژه ها

شاخص درک فساد, درآمدهای مالیاتی, ترکیب مالیاتی, GMM

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.