بررسی ویژگی های روان سنجی پرسشنامه اضطراب بارداری
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: مجله بالینی پرستاری و مامایی، دوره: 5، شماره: 4
- کد COI اختصاصی: JR_JCNM-5-4_003
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 286
نویسندگان
Neuroscience Research Center, Institute of Neuropharmacology, Kerman University of Medical Sciences, Kerman, I.R. Iran
University of Shahid Bahonar Kerman, Kerman, I.R. Iran
Department of Educational Psychology, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, I.R. Iran
چکیده
زمینه و هدف: اضطراب بارداری یک حالت روانی است که به نگرانی های مختص بارداری ازجمله نگرانی در مورد زایمان و سلامت نوزاد گره خورده است. هدف از این مطالعه، تحلیل عاملی تاییدی پرسشنامه اضطراب بارداری Pregnancy Related Anxiety Questionnaire (PRAQ) در جمعیت زنان باردار ایرانی طراحی گردید. روش بررسی: مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی- تحلیلی است. پس از تایید روایی صوری و محتوا به منظور روان سنجی این ابزار ۱۷۰ نفر از زنان باردار مراکز بهداشتی درمانی شهر کرمان به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و پرسشنامه PRAQ و پرسشنامه اضطراب بک را تکمیل نمودند. در این پژوهش به منظور ارزیابی روایی از مدل های تحلیل عاملی تاییدی و روایی همزمان و برای بررسی پایایی از آزمون باز آزمایی و ضرایب آزمون آلفای کرونباخ در نرم افزار AMOS در SPSS استفاده گردید. یافته ها: نتایج تحلیل عاملی تاییدی برازش قابل قبولی برای ساختار مکنون (PRAQ) در سطح سوال و در سطح ۵ خرده مقیاس به دست داد. همچنین، همبستگی معنی دار، مولفه ها و مقیاس کلی پرسشنامه (PRAQ) با پرسشنامه اضطراب بک روایی همزمان پرسشنامه را تایید کرد. پایایی پرسشنامه بر اساس ضریب آلفا کرونباخ ۷۸/۰ تایید و برای عامل های پنج گانه بین ۶۹/۰ تا ۷۶/۰ بود. دامنه ضریب اعتبار بازآزمایی یک ماه بعد بر روی ۴۰ نفر از مادران باردار بین ۶۵/۰ تا ۷۲/۰ بود (۰۱/۰< P) که حاکی از پایایی پرسشنامه (PRAQ) در طول زمان می باشد. نتیجه گیری: پرسشنامه فرم کوتاه اضطراب بارداری ویژگی های روان سنجی لازم را دارد. در این پژوهش ۵ عامل استخراج شده در پرسشنامه (PRAQ)، با عوامل استخراج شده در نسخه اصلی منطبق بود؛ بنابراین، پیشنهاد می شود از این ابزار برای تشخیص اضطراب و نگرانی های زنان در دوره بارداری استفاده شود.کلیدواژه ها
Psychometrics, Questionnaire, Pregnancy anxiety., روان سنجی, پرسشنامه اضطراب بارداریاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.