نقش میانجی گری اخلاق حرفه ای و تکیه گاه های شغلی در روابط علی بین بهزیستی روانشناختی و کیفیت زندگی کاری پرستاران: مدل یابی معادلات ساختاری

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله بالینی پرستاری و مامایی، دوره: 6، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JCNM-6-4_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 274
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عیسی جعفری

Payame Noor University, Tehran, I.R. Iran

علی خالق خواه

University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, I.R. Iran.

رامین غریب زاده

University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, I.R. Iran.

چکیده

زمینه و هدف: پرستاران یکی از بزرگترین گروه های ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی- درمانی در بخش های دولتی و خصوصی می باشند و تعامل کاری آن ها با بیماران در مقایسه با سایر کارکنان ارائه دهنده مراقبت خیلی زیاد می باشد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی­گری اخلاق حرفه­ای و تکیه­گاه­های شغلی در روابط علی بین بهزیستی روانشناختی و کیفیت زندگی کاری پرستاران انجام شده است. روش بررسی: روش تحقیق توصیفی و همبستگی از نوع مدل­یابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری شامل کلیه پرستاران شاغل در بیمارستان­های دولتی شهرستان ارومیه (۱۳۶۳ نفر) در سال ۱۳۹۵ می باشد که با استفاده از روش نمونه­گیری تصادفی طبقه­ای نسبی ۳۰۰ نفر به­عنوان نمونه آماری جهت مطالعه انتخاب شدند. برای گردآوری داده­های پژوهش از ۴ پرسشنامه استاندارد اخلاق حرفه­ای، تکیه­گاه­های شغلی، پرسشنامه بهزیستی روانشناختی و پرسشنامه کیفیت زندگی کاری استفاده شد. داده­های پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS و لیزرل در قالب آزمون­های t و مدل­یابی معادلات ساختاری تحلیل شد. یافته­ها: نتایج نشان داد که اثر مستقیم متغیر بهزیستی روانشناختی بر اخلاق حرفه­ای (۰/۰۱> P، ۰/۲۳=r) مثبت و معنی­دار؛ اثر مستقیم متغیر بهزیستی روانشناختی بر تکیه­گاه­های شغلی (۰/۰۱> P، ۰/۴۸=r) مثبت و معنی­دار و اثر مستقیم متغیر اخلاق حرفه­ای بر کیفیت زندگی کاری (۰/۰۱> P، ۰/۳۹=r) مثبت و معنی­دار بود. همچنین اثر مستقیم متغیر تکیه­گاه­های شغلی بر کیفیت زندگی کاری(۰/۰۱> P، ۳۱=r) معنی­دار بود و اثر معنی­دار و غیرمستقیم بین بهزیستی روانشناختی بر کیفیت زندگی کاری در سطح (۰/۰۱> P)به­دست آمد. نتیجه­گیری: با توجه به یافته­های پژوهش پیشنهاد می شود، برای بالا بردن کیفیت زندگی کاری پرستاران، ارتقاء بهزیستی روانشناختی و به دنبال آن اخلاق حرفه­ای و تکیه­گاه­های شغلی مورد توجه قرار گیرد.  

کلیدواژه ها

Professional ethics, Career anchors, Psychological well-Being, Quality of work life, Nurses., اخلاق حرفه ای, تکیه گاه های شغلی, بهزیستی روانشناختی, کیفیت زندگی کاری, پرستاران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.