بررسی کمی بیان مارکر CK۱۹ در نمونه های خون مبتلایان به سرطان خون با روش PCR Real Time

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه دانش زیستی ایران، دوره: 13، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ZISTI-13-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 399
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سارا تاجر

دانشکده علوم پایه، گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران مرکز

آزاده محمد قلی

دانشکده علوم پایه، گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران مرکز

اردشیر حسام پور محلاتی

دانشکده علوم پایه، گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران مرکز

چکیده

هدف: سرطان خون حدود هشت درصد کل سرطان ها را تشکیل میدهد.شناخت اپیدمیولوژی و روند سرطان خون جهت برنامه ریزی ضروری می باشد.لوسمی (سرطان خون) میلوئیدی مزمن یک بیماری کلونال بدخیم سلول های پایه خون ساز است که نتیجه آن افزایش سلول های میلوئیدی، اریتروئیدی و پلاکت ها در خون محیطی و هیپرپلازی در مغز استخوان است.سیتوکراتین ۱۹بخشی از اسکلت سلولی در سلولهای اپی تلیالی و کوچکترین عضو از خانواده سیتوکراتینها میباشد. CK۱۹ به عنوان مارکر سلولهای اپی تلیالی شناخته شده است. سیتوکراتین ۱۹(CK۱۹)کوچکترین عضو از خانواده سیتوکراتینها میباشد. در مطالعه حاضر ما بیان نسبی ژن CK۱۹ در بیماران مبتلا به CML تازه تشخیص داده شده و ارتباط آن با ویژگی های بالینی آنها را بررسی کردیم. مواد و روشها: ۵۰ بیمار مبتلا به سرطان خون نوع CML با ۵۰ فرد سالم مقایسه شدند. پس از گرفتن خون و استخراج RNA Total ،cDNA ساخته شد و سپس با روش PCR-RT time-Real بررسی و نتایج حاصل بررسی گردید. یافته ها: مطالعه بیان ژن CK۱۹ در سلولهای لوسمی در مقایسه با نمونه های کنترل به وسیله Real time RT-PCR. در نمونه لوسمی بیان ژن CK۱۹ مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد بیان ژن CK۱۹ افزایش بیان معنی داری در گروه بیمار پیدا نمیکند. نتیجه گیری: بررسی حضور بیومارکر سیتوکراتین ۱۹ در مراحل اولیه بیماری میتواند به عنوان شاخص پیش آگهی مناسبی در خون بیماران مطرح گردد. بررسی تعداد بیشتری از بیماران با مارکرهای بیشتر با ارزش تشخیصی و یا با ارزش پیش آگهی بیماری در بررسیهای آینده باید مورد توجه قرار گیرد.

کلیدواژه ها

سرطان خون, لوسمی میلوئیدی مزمن, سیتوکراتین ۱۹, بیومارکر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.