تاثیر الگوی توانمندسازی خانواده محور بر تهدید درک شده و خودکارآمدی خانواده های سالمندان دیابتی در معرض خطر سقوط

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله بالینی پرستاری و مامایی، دوره: 7، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JCNM-7-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 614
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سکینه پرورشان

دانشگاه علوم پزشکی بابل

عباس شمسعلی نیا

دانشگاه علوم پزشکی بابل

مهری جهانشاهی

دانشگاه علوم پزشکی بابل

محمود حاج احمدی

دانشگاه علوم پزشکی بابل

چکیده

زمینه و هدف: بیماری دیابت که بیماری مزمنی است، منبعی از استرس برای اعضای خانواده به شمار می آید؛ به ویژه اگر تغییرات ناشی از عوارض بیماری سبب تعارض در نقش ها و وظایف خانوادگی شود. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر برنتوانمندسازی خانواده محور بر تهدید درک شده و خودکارآمدی خانواده های سالمندان دیابتی در امه معرض خطر سقوط انجام شد. روش بررسی: این پژوهش نوعی مطالعه کارآزمایی بالینی است که روی ۶۰ سالمند و عضو فعال خانواده سالمند مبتلا به دیابت نوع ۲، در معرض خطر سقوط انجام شد که درسال ۱۳۹۵ به مطب فوق تخصص غدد شهر بجنورد مراجعه کرده بودند. نمونه ها به روش در دسترس انتخاب شدند. این افراد پس از همسان سازی از نظر ویژگی های جمعیت شناختی به صورت تصادفی ساده زوج و فرد به دو گروه کنترل (۳۰ نفر) و آزمون (۳۰ نفر) تقسیم شدند. مداخله توانمندسازی خانواده محور برای گروه آزمون به مدت ۸ جلسه ۴۵دقیقه ای اجرا شد. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه محقق ساخته، تهدید درک شده و خودکارآمدی بود. داده های جمع آوری شده با استفاده از نسخه ۱۸ نرم افزار SPSS و آزمون های آماری در سطح معناداری   تحلیل شد. یافته ها: میانگین و انحراف معیار نمرات بعد تهدید درک شده در گروه آزمون قبل از اجرای مداخله (شدت ۲۶/۷±۰۳/۵۵ و حساسیت۵۶/۷±۱۶/۵۵) و خودکارآمدی ۹۲/۶±۳۶/۵۶ بود که بعد از اجرای مداخله (شدت ۷۱/۴±۲۳/۶۴ و حساسیت ۳۳/۴±۶۰/۶۴) و خودکارآمدی به ۷۰/۴±۹۰/۶۳ افزایش یافت (۰/۰۰۱> P)، اما در گروه کنترل این اختلاف معنادار نبود (۰/۰۵< P). نتیجه گیری: از یافته های این پژوهش می توان دریافت اجرای برنامه توانمندسازی خانواده محور به افزایش دانش، بهبود نگرش و خودکارآمدی خانواده های سالمندان دیابتی منجر شده و آن ها را در مراقبت و اتخاذ رفتارهای پیشگیرانه یاری کرده است. بنابراین پیشنهاد می شود مداخلاتی از قبیل اجرای الگوی توانمندسازی به منظور بهبود و ارتقای کیفیت مراقبت، پیشگیری و استقلال سالمندان انجام شود.  

کلیدواژه ها

Family-based empowerment model, Diabetic elderly, Perceived threats, Self-efficacy, Risk of falling, الگوی توانمندی سازی خانواده محور, سالمند دیابتی, تهدید درک شده, خودکارآمدی, خطر سقوط

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.