پیشگویی کننده های سواد سلامت در افراد مبتلا به بیماری انسداد مزمن ریه: کاربردی از نظریه شناختی اجتماعی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله بالینی پرستاری و مامایی، دوره: 9، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JCNM-9-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 415
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه علی اکبری

دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد

الهه توسلی

دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد

فروزان محمد علیپور

دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد

چکیده

زمینه و هدف: در سال های اخیر، بیماری انسدادی مزمن ریه، یکی از علل مهم مرگ و میر به شمار رفته و به عنوان یک بیماری ناتوان کننده محسوب می شود. این مطالعه با هدف تعیین عوامل پیشگویی کننده سواد سلامت در افراد مبتلا به بیماری انسداد مزمن ریه با استفاده از نظریه شناختی اجتماعی انجام گردید. روش بررسی: مطالعه مقطعی از نوع توصیفی- تحلیلی به روش نمونه گیری در دسترس روی۷۰ نفر از بیماران مزمن انسدادی ریه در بیمارستان های کاشانی و هاجر شهرکرد در سال ۹۸ انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه استاندارد مبتنی بر سازه های نظریه شناختی اجتماعی و پرسشنامه استاندارد سواد سلامت (HELIA) بود. تحلیل آماری با استفاده از آزمون رگرسیون و پیرسون با کمک نرم افزار SPSS نسخه ۱۸ انجام گردید. یافته ها: میانگین نمره سواد سلامت بیماران ۷۸/۲۴±۱۷/۴۳ بود، میانگین نمره آگاهی ۷۸/۹±۱۴/۲۸ ، مهارت ۳۱/۱۵±۸۴/۵۶، خودکارآمدی درک شده ۰۲/۱۴±۶۰/۳۲ و تقویت ۹۷/۲۱±۰۶/۶۳ بدست آمد. تحلیل رگرسیون نشان داد به ترتیب متغیرهای مهارت (۰۰۶/p=) و خودکارآمدی درک شده (۰۱۱/p=) مهم ترین پیشگویی کننده های سواد سلامت در افراد مبتلا به بیماری انسداد مزمن ریه هستند. نتیجه گیری: بر اساس نتایج مطالعه حاضر مهارت و خودکارآمدی درک شده، مهم تلقی می شوند. بنابراین در طراحی مداخلات آموزشی نظریه شناختی اجتماعی می تواند به عنوان چارچوب مناسبی در جهت بهبود سواد سلامت بیماران COPD مدنظر قرار گیرد.

کلیدواژه ها

Health Literacy, Chronic Obstructive Pulmonary Disease, Social Cognitive Theory, Perceived Self-efficacy, Skills, سواد سلامت, بیماری انسداد مزمن ریه, نظریه شناختی اجتماعی, خودکارآمدی درک شده, مهارت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.