بررسی حمایت اجتماعی درک شده و عوامل مرتبط با آن در زنان نابارور مراجعه کننده به کلینیک ناباروری شهرکرد

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله بالینی پرستاری و مامایی، دوره: 9، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JCNM-9-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 282
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی حسن پور دهکردی

دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد

فروزان گنجی

دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد

فهیمه کاوه باغ بهاد رانی

دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد

مرضیه امیدی

دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد

چکیده

زمینه و هدف: امروزه ناباروری به صورت یک نگرانی اجتماعی درآمده و با معضلات متعددی همراه است. حمایت اجتماعی به عنوان یک عامل محافظت کننده می تواند اثر قابل توجهی بر سلامت و عملکرد اجتماعی زنان نابارور داشته باشد. هدف مطالعه حاضر بررسی حمایت اجتماعی درک شده و عوامل مرتبط با آن در زنان نابارور مراجعه کننده به کلینیک ناباروری شهرکرد در سال ۱۳۹۷ بود. روش بررسی: مطالعه حاضر یک پژوهش توصیفی مقطعی است در این مطالعه ۴۰۰ زن نابارور مراجعه کننده به کلینیک فوق تخصصی ناباروری شهرکرد با محدوده سنی ۱۸-۴۹ سال و مبتلا به نازایی اولیه و ثانویه به روش نمونه گیری  مبتنی بر هدف انتخاب شدند. پس از ثبت مشخصات دموگرافیک زنان نابارور ، میزان حمایت اجتماعی توسط پرسش نامه حمایت اجتماعی (SSQ) ساراسون تعیین شد. داده ها توسط نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند و ۰۵/۰P< از نظر آماری معنی دار در نظر گرفته شد. یافته ها: نتایج مطالعه نشان داد که میانگین نمره کل حمایت اجتماعی، نمره شبکه حمایت اجتماعی و نمره رضایت حمایت اجتماعی زنان نابارور به ترتیب ۰۹/۵۰±۸۲/۱۵۰، ۳۶/۱۶±۹۰/۳۲ و ۵/۳۸±۹۰/۱۱۷ بود. بیشترین فراوانی حمایت اجتماعی مربوط به مادر (۶/۵۱ درصد)، پدر (۷/۴۰ درصد) و همسر (۵/۲۹ درصد) بود. حمایت اجتماعی با سن ازدواج همسران زنان نابارور رابطه مستقیم و معنی داری داشت (۱۵۱/۰r= و ۰۰۲/۰P=) به طوریکه با افزایش سن ازدواج حمایت اجتماعی توسط همسران افزایش نشان داد. حمایت اجتماعی از بعد رضایت ارتباط معنی داری با سن زنان نابارور و همسران آن ها و همچنین سن ازدواج زنان نابارور و همسران آن ها نداشت. حمایت اجتماعی از بعد شبکه ارتباط معنی داری با سن ازدواج زنان نابارور  (۱۷۳/۰r= و ۰۰۱/۰P< )، سن همسران  (۱۸۰/۰r= و ۰۰۱/۰P< ) و سن ازدواج همسران زنان نابارور  (۲۶۵/۰r= و ۰۰۱/۰P< ) داشت. نتیجه گیری: نتایج مطالعه حاکی از اثرگذاری سن و سن ازدواج بر حمایت اجتماعی خصوصا از بعد شبکه می باشد، به طوریکه با افزایش سن و سن ازدواج حمایت اجتماعی زنان نابارور افزایش می یابد.

کلیدواژه ها

Primary Infertility, Secondary Infertility, Perceived Social Support, نازایی اولیه, نازایی ثانویه, حمایت اجتماعی, ادراک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.