بررسی اثر مهاری عصاره آبی گیاه پیاز تابستانه بر روی کاندیدا آلبیکنس در شرایط آزمایشگاهی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی ایلام، دوره: 21، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SHIMU-21-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 214
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جعفر پناهی

محمدرضا هواسیان

صبریه قیطاسی

ایرج پاکزاد

آناهیتا جلیلیان

رضا هوشمند فر

معصومه هواسیان

چکیده

مقدمه: کاندیدیازیس یکی از مهم ترین و شایع ترین بیماری های قارچی فرصت طلب در انسان است. در واقع مهم ترین بیماری قارچی در زنان واژینیت کاندیدایی می باشد. از زمان های گذشته تا کنون به طور سنتی از گیاه پیاز تابستانه به صورت وسیع در مناطقی از استان ایلام برای درمان انواع مختلف عفونت ها استفاده شده است. هدف از این مطالعه تعیین اثر مهاری عصاره آبی گیاه پیاز تابستانه بر روی کاندیدا آلبیکنس در شرایط آزمایشگاهی می باشد. مواد و روش ها: ساقه گیاه پیاز تابستانه پس از جمع آوری در محیطی گرم، خشک و کم رطوبت به دور از نور مستقیم و در سایه خشک شد. عصاره آبی گیاه با روش استاندرد عصاره گیری انجام شد و پس از جمع آوری نمونه ها از کلینیک های زنان و زایمان به مدت ۲۴ ساعت در دمای ۳۷ درجه سانتی گراد در آنکوباتور قرار داده شدند و تاثیر عصاره به روش دیسک دیفیوژن و انتشار در آگار با تعبیه چاهک ۳ بار مورد آزمایش قرار گرفت. یافته های پژوهش: نتایج حاصل از انجام آزمایش های متعدد غلظت های مختلف عصاره آبی گیاه برروی نمونه های بالینی و نمونه استاندارد قارچ حاکی از این است که غلظت های mg/ml ۵،۱۰،۲۰،۴۰ دارای اثر بسیار اندک برروی کاندیداآلبیکنس بوده اما در غلظت mg/ml ۸۰ قطر هاله عدم رشد نسبت به غلظت های پایین تر بیشتر بوده است. بحث و نتیجه گیری: با توجه به این که ساپونین در ساختار گیاه پیازه تابستانه وجود دارد انتظار می رفت که دارای اثر مهاری قابل توجهی بر روی عوامل قارچ باشد بنا بر این حتما در عصاره آبی این گیاه میزان کمتری از این ماده ضد قارچی موجود می باشد نتیجه گیری می شود از عصاره الکی و فنولی جهت عصاره گیری این گیاه استفاده شود.

کلیدواژه ها

saponin, candidiasis, aqueous extract, Nectaroscordum tripedale, عصاره آبی، پیازتابستانه، کاندیدا آلبیکنس، ساپونین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.