بررسی رابطه بین سازه های نظریه رفتار برنامه ریزی شده با رفتارهای ایمن عبور از خیابان در دانش آموزان چهارم ابتدایی شهر تهران

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی ایلام، دوره: 21، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_SHIMU-21-3_019
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 160
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهناز خلفه نیلساز

الهه توسلی

علی رمضانخانی

طاهره دهداری

حمید سوری

سمانه اکبرپور

اصغر اشرفی حافظ

محسن جلیلیان

چکیده

چکیده مقدمه: حوادث ترافیکی در عابرین پیاده یکی از علل مهم منجر به مرگ در سراسر جهان می باشند. دستیابی به اطلاعات یا وضعیت موجود می تواند زمینه ساز مداخلات آموزشی در پیشگیری از حوادث ترافیکی گردد. نظریه رفتار برنامه ریزی شده رابطه بین برخی سازه های مربوط به قصد رفتاری، نگرش، نرم های انتزاعی و کنترل رفتاری درک شده با رفتار را نشان می دهد. هدف این مطالعه تعیین رابطه بین سازه های نظریه رفتار برنامه ریزی شده با رفتارهای ایمن عبور از خیابان در دانش آموزان چهارم ابتدایی شهر تهران در سال ۸۹ می باشد. مواد و روش ها: در این پژوهش توصیفی تحلیلی تعداد ۱۶۰ دانش آموز به روش نمونه گیری تصادفی از مدارس منطقه ۴ شهر تهران انتخاب شدند. این دانش آموزان به پرسش نامه استانداردی که پایایی و روایی آن سنجیده شده بود پاسخ دادند. در نهایت داده های جمع آوری شده توسط نرم افزارSPSS vol.۱۶ تجزیه و تحلیل گردید. یافته های پژوهش: نتایج مطالعه نشان داد که رابطه رفتار ایمن عبور از خیابان با سازه های قصد(P< ۰.۰۰۱)، کنترل رفتاری درک شده(P< ۰.۰۰۱)، انگیزه پیروی(P< ۰.۰۰۱)، ارزشیابی پیامد،(P=۰.۰۴) و اعتقادات نرمی (P< ۰.۰۰۱) معنادار بود، اما با سازه اعتقاد رفتاری معنادار نبود. نتایج آزمون رگرسیون خطی مشخص کرد که قصد رفتاری با B=۲.۳۵ پیشگویی کننده مناسبی برای رفتار ایمن عبور از خیابان می باشد. بحث و نتیجه گیری: یافته ها نشان داد نظریه رفتار برنامه ریزی شده می تواند به عنوان چارچوب مناسبی جهت طراحی مداخلات آموزشی در بهبود رفتارهای عبور از خیابان در دانش آموزان استفاده شود.

کلیدواژه ها

theory of planned behavior, road crossing safe behaviors, students, behave-oral intention, نظریه رفتار برنامه ریزی شده، رفتارهای ایمن عبور از خیابان، دانش آموزان، قصد رفتاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.