بررسی نگرش و عملکرد پزشکان خانواده درباره پیشگیری و درمان بیماریهای قلبی- عروقی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی ایلام، دوره: 21، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_SHIMU-21-6_032
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 188
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی سهراب نژاد

Ilam University of Medical Sciences

یوسف ویسانی

Ilam University of Medical Sciences

علی دل پیشه

Ilam University of Medical Sciences

عبدالرحیم افخم زاده

Kourdestan University of Medical Sciences

شهاب رضاییان

Shiraz University of Medical Sciences

چکیده

مقدمه و هدف : بیماریهای قلبی- عروقی (CVD) Cardiovascular disease مهمترین دلیل مرگ از بیماریها در زنان و مردان ایرانی است. شناخت دیدگاه و عملکرد پزشکان در قبال CVD می تواند در هماهنگ سازی عملکرد آنان و در نتیجه پیشگیری و درمان این بیماری بسیار موثر باشد لذا هدف از این مطالعه تعیین دیدگاه و عملکرد پزشکان خانواده در ارتباط با پیشگیری و درمان بیماریهای قلبی عروقی است. مواد و روشها: نوع مطالعه توصیفی تحلیلی و جامعه پژوهش شامل پزشکان خانواده شاغل در مراکز درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ایلام در سال ۱۳۹۱ بود. داده ها با استفاده از یک پرسشنامه معتبر در یک دوره سه ماهه و توسط پزشکان تکمیل گردید. یافته ها: از ۶۷ پزشک خانواده ۵۵ نفر پرسشنامه را تکمیل کردند (میزان پاسخدهی ۸۳%). بیش از دو سوم پزشکان مقادیر خونی LDL را برای ارزیابی اولیه لازم می دانستند. برای بیمارانی که سطح کلسترول رضایت بخش داشتند، ۲۶ نفر (۳/۴۷%) از پزشکان تکرار آزمایش را سالانه، ۲ نفر (۶/۳%) دو سال یکبار و ۲۷ نفر (۱/۴۹%) بصورت ۵-۳ سال توصیه می کردند. برای افراد با کلسترول طبیعی ۱/۵% تکرار آزمایش بصورت سالانه، ۵/۴۸% دو سال یکبار و ۵/۴۵%، ۵-۳ سال توصیه می کنند. پزشکان شاغل در شهر نسبت به پزشکان شاغل در روستا ارتباط منظم با بیماران را عاملی تاثیرگذارتر در کاربرد اقدامات پیشگیرانه توسط پزشکان دانسته اند(۰۰۸/. , p= ۹۹/۱۰-۵۷/۱: %۹۵CI، ۵۹/۳: OR). نتیجه گیری با وجود اشتراک دیدگاه پزشکان خانواده درباره عوامل خطر بیماریهای قلبی عروقی، آنها دیدگاههای متفاوتی در مورد کارایی درمان هر یک از این عوامل دارند. عملکرد پزشکان درباره اهداف درمانی پرفشاری خون LDL وTG متفاوت است. این تفاوت عملکرد می تواند بر استراتژی مبارزه و کنترل عوامل خطر بیماریهای قلبی عروقی موثر باشد.

کلیدواژه ها

Cardiovascular diseases (CVD), family physician, prevention, بیماریهای قلبی- عروقی، پزشکان خانواده، پیشگیری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.