طراحی روایی و پایایی ابزار پیشگیری از پوکی استخوان بر اساس الگوی اعتقاد بهداشتی در زنان

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی ایلام، دوره: 22، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_SHIMU-22-3_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 330
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی خانی جیحونی

علیرضا حیدرنیا

محمد حسین کاوه

ابراهیم حاجی زاده

علیرضا عسکری

محمد مهدی نقی زاده

چکیده

مقدمه: ابزارهای سنجش و پرسش نامه هایی که در تحقیق ها به کار گرفته می شوند تا از طریق آن ها میزان دستیابی به اهداف پژوهش اندازه گیری شوند، خود باید استاندارد باشند تا حد ممکن ضمانت نتایج به دست آمده را تضمین نمود. پژوهش حاضر با هدف طراحی روایی و پایایی ابزار پیشگیری از پوکی استخوان بر اساس الگوی اعتقاد بهداشتی در زنان صورت پذیرفته است. مواد و روش ها: در این مطالعه مقطعی که روی ۴۰۰ نفر از زنان ۳۰ تا ۵۰ سال شهر فسا صورت پذیرفت، پس از بررسی متون، ابزار لازم طراحی شد و روایی و پایایی آن بر اساس کسب نظر پانل خبرگان، محاسبه نسبت روایی محتوی، شاخص روایی محتوی، روایی صوری، تحلیل عامل اکتشافی و نیز تعیین اعتماد ابزار با روش آزمون-آزمون مجدد، همسانی درونی انجام گرفت. کلیه تحلیل ها با استفاده از نرم افزار vol.۱۶ SPSS انجام شد. یافته های پژوهش: روایی ۴۲ آیتم با محاسبه شاخص امتیاز تاثیر آیتم بالاتر از ۱۵ درصد، شاخص نسبت روایی محتوای بالاتر از ۷۹/۰ ارزیابی و بر اساس تحلیل عامل اکتشافی در ۷ عامل دسته بندی شدند. پایایی کلی ابزار تحقیق با محاسبه آلفا کرونباخ برابر ۸۷ درصد تایید شد. پایایی پرسش نامه آگاهی ۸۶ درصد، حساسیت درک شده ۷۱ درصد، شدت درک شده ۸۲ درصد، منافع درک شده ۷۹ درصد، موانع درک شده ۸۲ درصد، انگیزش ۷۷ درصد، خودکارآمدی ۷۹ درصد، راهنمای عمل ۷۷ درصد تعیین گردید. بحث و نتیجه گیری: نتایج این مطالعه شواهد مناسبی در خصوص استحکام ساختار عاملی و پایایی ابزار سنجش سازه های مدل اعتقاد بهداشتی در مورد پیشگیری از پوکی استخوان در زنان، بر اساس انجام فرایند روان سنجی مورد مطالعه را فراهم نمود.

کلیدواژه ها

Health belief model, osteo-porosis, reliability, validity, مدل اعتقاد بهداشتی, پوکی استخوان, روایی, پایایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.