بررسی میزان مقاومت آنتی بیوتیکی و ردیابی بتالاکتاماز طیف وسیع TEM در جدایه های بالینی اشریشیا کلای مولد ESBL در شهر رشت

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی ایلام، دوره: 22، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_SHIMU-22-4_023
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 325
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم حقیقت پناه

Islamic Azad University

نور امیرمظفری

Iran University of Medical Sciences

محمد فائزی

Islamic Azad University

محمد شناگری

Guilan University of Medical Sciences

چکیده

مقدمه: E. coliیکی از عوامل شایع در عفونت­های بیمارستانی محسوب می­ گردد. مقاومت آنتی بیوتیکی منجر به شکست درمانعفونت­های ناشی از E.coli می­ شود. تولید بتالاکتامازهای وسیع ­الطیف (ESBLs) توسط این باکتری از علل مقاومت           آنتی­ بیوتیکی است. این آنزیم­ها منشا پلاسمیدی داشته و اکثر آنها مشتقاتی از آنزیم­های  TEMوSHV   می­باشند. هدف از این مطالعه تعیین میزان فراوانی ژن blaTEM در سویه ­های E. coli مولد ESBLs جدا شده از بیماران بستری در ۶ بیمارستان­ شهر رشت بود.مواد و روش­ها: از نمونه ­های مختلف بیماران بستری شده ، ۱۶۰ مورد اشریشیا کلای جدا گردید. تست حساسیت آنتی بیوتیکی به روش   kirby-Bauerارزیابی گردید و برای ایزوله ­های مقاوم، تست دابل دیسک به منظور شناسایی سویه­ های مولد ESBL انجام گرفت. سپس از سویه های مولد ESBL، DNA پلاسمیدی استخراج و با استفاده ازPCR  ژن blaTEM   شناسایی شد.یافته­ های پژوهش: از بین ۱۶۰ ایزوله E. coli جدا شده، بیشترین مقاومت سویه­ها در برابر آموکسی سیلین بود و همه ایزوله­ها به  ایمی­ پنم حساس بودند. در تمامی سویه­ها ۹/۵۱ درصد تولید کننده ESBL بودند و ژن blaTEM   در ۲۷ سویه (۳۲/۵ درصد)  توسط روش PCR شناسایی شد. بحث و نتیجه ­گیری: در این تحقیق، بیش از ۵۰ درصد ایزوله­ها مولد ESBL بودند که بیش از نیمی از آن­ها حامل ژن bla TEM بودند. مقایسه این نتایج با سایر مطالعات انجام شده در این زمینه نشان می­دهد که گسترش مقاومت در برابر آنتی بیوتیک­های بتالاکتام با انتقال ژن­هایی مانند bla TEM رابطه­ی مستقیم دارد.

کلیدواژه ها

E. coli, ESBLs, blaTEM, اشریشیا کلای, بتالاکتامازهای وسیع الطیف, blaTEM

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.