بررسی ارتباط افزایش وزن هنگام بارداری با سردرد و کمردرد بعد از بی حسی نخاعی در بیماران تحت عمل جراحی سزارین در بیمارستان شهید مصطفی خمینی(ره) شهر ایلام در سال ۹۲-۱۳۹۱

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی ایلام، دوره: 23، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SHIMU-23-1_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 162
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طیبه حیدری زادی

, Ilam University of Medical Science

ابراهیم خلیقی

, Ilam University of Medical Science

کوروش سایه میری

, Ilam University of Medical Science

چکیده

مقدمه: بی حسی نخاعی نسبت به بیهوشی عمومی روش کم خطرتری می باشد. کاهش سردرد و کمردرد بعد از بی حسی نخاعی، ممکن است موجب افزایش انتخاب این روش گردد. در این مطالعه ارتباط افزایش وزن هنگام بارداری با سردرد و کمردرد بعد از بی حسی نخاعی در بیماران تحت عمل جراحی سزارین بررسی می گردد. مواد و روش ها: این مطالعه بر روی ۱۰۰ بیمار کاندید جراحی سزارین انجام گرفت. سن، قد، وزن قبل از بارداری و وزن هنگام سزارین ثبت شد. شدت سردرد و کمردرد بیمار طبق نمره بندیVAS (Visual Analog Scale) که از ۱۰-۰ تعریف شده، بلافاصله پس از عمل در ریکاوری و هم چنین ۱،۲،۶،۱۲،۲۴،۴۸ ساعت پس از ترخیص از اتاق عمل اندازه گیری شد. یافته های پژوهش: ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین افزایش وزن دوران بارداری و شدت سردرد بعد از بی حسی نخاعی در بیماران رابطه معنی دار و مستقیمی وجود دارد(P=۰.۰۴۷, r=۰.۲۰). با افزایش وزن در این بیماران کمردرد کاهش پیدا کرده ولی این کاهش از نظر آماری معنی دار نمی باشد(P=۰.۲۵, r=-۰.۱۱). در این افراد بین شدت سردرد و شدت کمردرد رابطه معنی داری وجود ندارد(P=۰.۶۸, r=۰.۴۵). بین سن بیمار و شدت سردرد(P=۰.۰۲۵, r=۰.۸۰)، قد بیمار و شدت سردرد(P=۰.۰۳, r=۰.۷۱)، سن بیمار و شدت کمردرد(P=۰.۰۳, r=۰.۷۶) و نیز قد بیمار و شدت کمردرد(P=۰.۰۵, r=۰.۵۵) رابطه معنی داری وجود ندارد. بحث و نتیجه گیری: افزایش وزن دوران بارداری بر شدت سردرد بیمار تاثیر دارد ولی بر شدت کمردرد تاثیر ندارد.

کلیدواژه ها

Spinal anesthesia, Headaches, Back pain, بی حسی نخاعی, سردرد, کمردرد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.