اثر هیپوکسی تناوبی بر میزان آدیپونکتین پلاسما در افراد چاق مبتلا به دیابت نوع دو

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی ایلام، دوره: 23، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_SHIMU-23-3_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 177
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سارا غریبشی

Razi University

وحید تادیبی

Razi University

سکینه نیک سرشت

Kurdistan University

ناصر بهپور

Razi University

داریوش شیخ الاسلامی وطنی

Kurdistan University

احسان حسینی بیدختی

Razi University

چکیده

مقدمه: آدیپونکتین هورمونی است که نقش مهمی در مقابله با مقاومت به انسولین ناشی از رژیم غذایی ایفا می کند. هم چنین افراد با وزن بالاتر سطح آدیپونکتین پایین تری دارند و بیشتر مستعد ابتلاء به دیابت نوع دو هستند. مطالعات نشان داده اند که قرار گرفتن در ارتفاع و محیط هیپوکسی باعث کاهش وزن می شود. هدف از این پژوهش بررسی اثر هیپوکسی تناوبی بر میزان آدیپونکتین و شاخص توده بدنی در افراد چاق مبتلا به دیابت نوع دو بود. مواد و روش ها: ۱۰ آزمودنی چاق و مبتلا به دیابت نوع دو، با میانگین شاخص توده بدن ۴۷/۲±۰۲/۳۲ ، و دامنه سنی ۵۰ تا ۷۰ سال، داوطلب شرکت در پژوهش بودند. مداخله شامل ۱۴ جلسه هیپوکسی تناوبی در ۱۴ روز مداوم و در هر روز یک ساعت بود. آدیپونکتین پلاسما در ۳ نوبت(پیش آزمون، روز هفتم، و پس آزمون)، در حالی که BMI در ۲ نوبت(پیش و پس آزمون) اندازه گیری شدند. یافته های پژوهش: آدیپونکتین پلاسما ۶ روز پس از اعمال هیپوکسی تناوبی(روز ۷) یک کاهش ۱/۲ درصدی غیر معنادار را نشان داد(t۹=۱.۰۶۰ P=۰.۳۱۷). هم چنین در روز پانزدهم هیپوکسی یعنی پس از ۱۴ روز مداخله هیپوکسی تناوبی سطح آدیپونکتین پلاسما یک کاهش ۵ درصدی نسبت به پیش آزمون داشت که این کاهش نیز معنادار نبود(t۹=۰.۵۷۸ P=۰.۵۷۷). نتایج تحقیق حاضر هم چنین نشان داد قرارگیری در معرض هیپوکسی تناوبی کوتاه مدت(۷ روز) و میان مدت(۱۴ روز) تاثیری بر شاخص توده بدن ندارد(P> ۰.۰۵).  بحث و نتیجه گیری: یافته های تحقیق حاضر بیانگر آن است که انجام ۶ و ۱۴ جلسه ۱ ساعتی هیپوکسی تناوبی در روزهای متوالی باعث تغییر معنادار در آدیپونکتین پلاسما و شاخص توده بدنی در افراد چاق مبتلا به دیابت نوع دو نمی شود.

کلیدواژه ها

Adiponectin, intermittent hypoxia, diabetic patients, آدیپونکتین, هایپوکسی تناوبی, بیماران دیابتی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.