تصفیه شیرابه کارخانه کمپوست اصفهان با استفاده از فرایند انعقاد- لخته سازی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی ایلام، دوره: 23، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_SHIMU-23-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 349
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

قاسم کیانی فیض آبادی

Semnan University of Medical Sciences

امیر حسین محوی

Tehran University of Medical Sciences

محمدهادی دهقانی

Tehran University of Medical Sciences

چکیده

مقدمه: مهم ترین نگرانی در کارخانه کمپوست سازی، تولید شیرابه می باشد که به عنوان فاضلاب بسیار آلوده شناخته شده است. دفع شیرابه های تصفیه نشده، منبع بالقوه آلاینده های خطرناک برای خاک، آب های زیرزمینی و سطحی می باشد. هدف از این مطالعه بررسی کارایی حذف فلزات سنگین شیرابه حاصل از کارخانه کمپوست اصفهان با استفاده از منعقدکننده های سولفات آهن، کلرور آهن، پلی فریک سولفات، آلوم و پلی آلومینیوم کلراید می باشد. مواد و روش ها: این مطالعه از نوع تجربی-آزمایشگاهی می باشد. نمونه شیرابه از حوضچه جمع آوری شیرابه کارخانه کمپوست اصفهان برداشت شد. ابتدا خصوصیات شیرابه شامل COD، BOD، TSS ، pHو فلزات سنگین شامل Zn،Cu ، Ni، Cr و Cdبر اساس روش های استاندارد اندازه گیری گردید. سپس با روش آزمایش جار اثر تغییرات دوز منعقدکننده ها(g/l ۵/۰، ۱، ۵/۱، ۲، ۵/۲ و ۳) و pH (۱۲-۴) در حذف فلزات بررسی و دوز و pH بهینه اندازه گیری گردیدند و بهترین منعقدکننده تعیین گردید. یافته های پژوهش: در بررسی میانگین غلظت فلزات، فلز روی بیشترین غلظت( mg/l۲/۶) را در شیرابه داشت. pH بهینه برای ته نشینی شیمیایی فلزات سنگین توسط آلوم، پلی آلومینیوم کلراید، کلرورفریک، سولفات فرو و پلی فریک سولفات به ترتیب برابر ۵/۶، ۷، ۱۰، ۱۰ و ۱۱ به دست آمد. غلظت بهینه هر یک از منعقدکننده ها به ترتیب ۲، ۵/۱، ۵/۱، ۲، و ۲ گرم در لیتر محاسبه شد. پلی فریک سولفات با حذف۷۰ تا ۸۷ درصد فلزات سنگین و حذف ۵۰ درصد COD شیرابه بیشترین راندمان را داشت. پس از آن به ترتیب پلی آلومینیوم کلراید با ۶۵ تا ۸۵ درصد، کلرور فریک ۷۵ تا۸۰ درصد، سولفات فرو با ۷۰ تا ۸۰ درصد و در نهایت آلوم با ۷۰ تا ۷۵ درصد حذف فلزات سنگین در اولویت بعدی قرار دارند. بحث و نتیجه گیری: پلی فریک سولفات موثرترین ماده منعقد کننده جهت کاهش فلزات سنگین شیرابه می باشد و مقایسه نتایج با رهنمود تخلیه پساب ایران نشان می دهد که غلظت فلزات سنگین شیرابه فراتر از میزان حداکثر مجاز نمی باشد.

کلیدواژه ها

Leachate, Compost, Coagulationflocculation, Treatment, شیرابه, کمپوست, انعقاد-لخته سازی, تصفیه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.