برآورد دبی اوج لحظه ای سیلاب با استفاده از روابط تجربی و تحلیل منطقه ای سیلاب با دوره بازگشت های مختلف برای حوزه بلوچستان جنوبی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: بیستمین کنفرانس هیدرولیک ایران
  • کد COI اختصاصی: IHC20_104
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 419
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهرداد پورحسین قادی

دانشجوی دکتری گروه مهندسی آب و خاک، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

محمدحسین تقوی پارسا

استادیار گروه عمران، دانشگاه جامع امام حسین (ع) دانشکده مهندسی و پدافند غیرعامل

چکیده

برآورد سیل با دوره بازگشت معین، برای طراحی سازه های هیدرولیکی، بندها و سدها، تثبیت سواحل رودخانه، پهنه بندی سیل یکی از عناصر مهممحسوب می شود. حوضه آبریز رودخانه های بلوچستان جنوبی بین سدیج و مرز پاکستان به دلیل شرایط خاص اقلیمی و توپوگرافی همواره در معرضوقوع سیلاب های مخرب و خسارت های ناشی از آن است. در این تحقیق، از آمار ۵۵ ساله ۱۰ ایستگاه هیدرومتری، برای برآور د دبی اوج سیلابحوزه با دو روش تحلیل منطقه ای سیلاب و استخراج روابط رگرسیونی، معادله های تجربی کریگر، دیکن، علی نواز و رایوس برای دبی اوج با دورهبازگشت های مختلف استفاده شد. از نرم افزار HYFA برای استخراج دبی با دوره بازگشت های مختلف در ایستگاه های هیدرومتری بهره گرفته شدکه در نهایت از بین توزیع های آماری، توزیع مقدار حدی تعمیم یافته (GEV)، نمایی ( Exponential)، گاما (Gamma)، ویبول (Weibull)،لوگ نرمال (Lognormal) در هر ایستگاه به عنوان بهترین توزیع انتخاب شدند. همچنین با استفاده از رابطه فولر و محاسبه ضریب منطقه ای، مقادیردبی اوج با دوره بازگشت های مختلف با روابط تجربی تخمین زده شد که از بین روابط ارائه شده رابطه دیکن و علینواز از دقت بالاتری نسبت بهروابط دیگر برای این منطقه برخوردار بودند. سپس با استفاده از دادههای دبی اوج سیلاب ثبت شده در ایستگاه های هیدرومتری ۱۰ گانه، بطوریکه۸۰ درصد داده ها برای استخراج روابط رگرسیونی چند متغیره با پارامترهای مساحت و ارتفاع حوزه برای دبی با دوره بازگشت های مختلف و ۲۰درصد داده ها برای صحت سنجی استخراج شد، که همخوانی بالای ۸۵ درصد در این روابط وجود داشت. همچنین دبی با دوره بازگشت های پایین تراز دقت بیشتری نسبت به دبی با دوره بازگشت بالاتر برخودار می باشند.

کلیدواژه ها

حوزه بلوچستان جنوبی، دبی اوج سیلاب، روابط تجربی، تحلیل منطقه ای سیلاب

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.