شناسایی و تعیین توالی ژنوتیپ های ایزوله های اکینوکوکوس گرانولوزوس در سگ های ولگرد با استفاده از ژن Cox۱ در ایلام، غرب ایران

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی ایلام، دوره: 24، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_SHIMU-24-6_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 191
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرتضی شمسی

Dept of Parasitology, Faculty of Medical Sciences, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran.

عبدالحسین دلیمی

Dept of Parasitology, Faculty of Medical Sciences, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran.

افرا خسروی

Dept of Immunology , Faculty of Medicien, Ilam University of Medical Sciences, Ilam, Iran

فاطمه غفاری فر

Dept of Parasitology, Faculty of Medical Sciences, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran.

فاضل پوراحمد

Dept of Microbiology , Faculty of Veterinary Medicien, Ilam University, Ilam, Iran

چکیده

مقدمه: هیداتیدوزیس یکی از بیماری ­های مشترک انگلی بین انسان و حیوان و از رده سستودها با انتشار جهانی است. بیماری از دو بعد بهداشت عمومی و خسارت های اقتصادی دارای اهمیت فراوانی می باشد. این انگل تنوع ژنتیکی بسیار بالایی دارد و شامل کمپلکسی از ژنوتیپ های مختلف است. معمولا در مناطق آندمیک از لحاظ بیولوژی، تنوع ژنتیکی نسبتا زیادی در انگل وجود دارد که بر چرخه زندگی انگل، مسیرهای انتقال، بیماری­ زایی، آنتی ­ژنیسیتی، ایمنی زایی، پاسخ به داروها، همه ­گیر شناسی و کنترل این بیماری تاثیرگذار است. این مطالعه با هدف بررسی تنوع ژنوتیپی انگل اکینوکوکوس گرانولوزوس در ایزوله ­های سگ های ولگرد در شهرستان ایلام در غرب ایران انجام شد. مواد و روش­ ها: انگل بالغ از روده کوچک سگ­ های ولگرد جمع آوری شد. پس از استخراج DNA، نواحیmitDNA-cox۱ با PCR تکثیر و محصولات PCR با روش PCR-RFLP با دو آنزیم Alu۱ وHpaII  آنالیز شدند. برای تایید نتایج PCR-RFLP تعدادی از محصولات PCR تعیین سکانس شدند. با استفاده از نرم افزار MEGA۶ آنالیز انجام شد. یافته­ های پژوهش: از مجموع ۷۵ نمونه سگ،  تعداد ۲۰ نمونه(۶۶/۲۶ درصد) به انگل اکینوکوکوس گرانولوزوس آلوده بودند. اندازه قطعات تکثیر یافته با cox۱تمام ایزوله ها در PCR دارای باندهای مشابه و برابر bp۴۵۰ بود. الگو قطعات حاصل از PCR-RFLP با آنزیم Alu۱ دو قطعه ۱۷۵ و ۲۷۵ و با آنزیم HpaII ۲۶۵ و ۱۸۵ جفت باز به دست آمد. بر اساس نتایج  PCR-RFLP و تعیین توالی همه ایزوله های سگ ژنوتیپ ­های مشابهی نشان دادند. آنالیزهای مولکولی و فیلوژنتیکی مشخص کرد که این ژنوتیپ ها با موارد ثبت شده در بانک ژن جهانی ۱۰۰-۹۹ درصد مشابهت و هم­ پوشانی داشتند. بحث و نتیجه ­گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که تشابه بین اندازه قطعات باندهای  DNAاکینوکوکوس گرانولوزوس در ایزوله­ های سگ با روش ­های PCR-RFLP و تعیین توالی وجود دارد که بیانگر وجود ژنوتیپ ­های متشابه انگل در منطقه ایلام است و حداقل یک ژنوتیپ از انگل حضور دارد که متعلق به کمپلکس اکینوکوکوس گرانولوزوس سنسو استریکتو(G۱-G۳) می­ باشد. این مطالعه دارای اهمیت بهداشی و محیطی است زیرا بیماری خاستگاه حیوانی دارد و محیط پیرامون انسان را آلوده می سازند. این اطلاعات دلیلی بر اهمیت کنترل همه ­گیر شناسانه و پیشگیری در بخش­ های پزشکی و دام­ پزشکی می ­باشد.

کلیدواژه ها

Echinococcus granulosus, Genotypes, PCR-RFLP, Sequencing, Ilam, تعیین توالی, ایلام, PCR-RFLP, اکینوکوکوس گرانولوزوس, ژنوتیپ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.