ارزیابی تیمار نوزادی مایکوتوکسین های زیرالنون و آلفازیرالنول بر بلوغ و عملکرد تولیدمثلی موش های سوری ماده

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی ایلام، دوره: 24، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_SHIMU-24-6_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 267
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رحمت اله پرندین

Dept of Biology, Faculty of Sciences, Ferdowsi University, Mashhad, Iran

مرتضی بهنام رسولی

Dept of Biology, Faculty of Sciences, Ferdowsi University, Mashhad, Iran

ناصر مهدوی شهری

Dept of Biology, Faculty of Sciences, Ferdowsi University, Mashhad, Iran

چکیده

مقدمه: مطالعات نشان داده اند که تجویز ترکیبات شبه استروژنی در دوره های بحرانی و حساس زندگی می تواند اثرات سویی را بر تکوین و عملکرد سیستم تولیدمثلی داشته باشند. در این تحقیق، اثرات تیمار نوزادی مایکو استروژن های زیرالنون و آلفازیرالنول بر زمانبندی آغاز بلوغ و شاخصه های تولیدمثلی از قبیل چرخه استروس و محتوی فولیکولی تخمدان در موش های سوری ماده بررسی گردید. مواد و روش ها: نوزادان در روزهای ۱تا ۵ پس از تولد با روش زیرجلدی با روغن کنجد، استرادیول بنزوات(۲۰ میکروگرم/کیلوگرم وزن بدن)، زیرالنون(۲/۰، ۱ و ۲ میلی گرم/کیلوگرم وزن بدن) و آلفازیرالنول(۲/۰، ۱ و ۲ میلی گرم/کیلوگرم وزن بدن) تیمار شدند. موش های کنترل بدون تیمار بودند. بازشدگی واژن(نشانه آغاز بلوغ) و چرخه استروس از روزهای ۲۳ تا۷۰ پس از تولد بررسی شدند. به علاوه حیوانات در روز ۷۰ پس از تولد کشته شده و خون و تخمدان آن ها جمع آوری شد. یافته های پژوهش: بلوغ زودرس، اختلال در چرخه استروس و کاهش محتوی فولیکولی تخمدان ها به طور معنی داری در گروه های استرادیول بنزوات، ۲/۰ و ۱ زیرالنون و ۲ /۰ و ۱  آلفازیرالنول مشاهده گردید. همین طور سطوح هورمون های استرادیول و LH مختل گردید. بحث و نتیجه گیری: نتایج تیمارنوزادی موش های ماده با مایکو استروژن ها منجر به بلوغ زودرس همراه با اختلال عملکرد تولیدمثلی گردید. این تغییرات می توانند به علت نقصان در برخی اجزای محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-گناد به ویژه نورون های حساس به استروژن در هیپوتالاموس باشند.

کلیدواژه ها

Zearalenone, Reproducrive functions, Puberty, Female mice, زیرالنون, تولیدمثل, بلوغ, موش سوری ماده

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.