ارائه روش تلفیقی جهت رتبه بندی شهرستان های استان ایلام در زمینه برخورداری از خدمات بهداشتی و درمانی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی ایلام، دوره: 25، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SHIMU-25-2_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 188
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی جعفری

Health Management and Economics Research Center, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran

سید میثم موسوی

Dept of Health Management and Economics, Faculty of Public Health, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran

مینا انجم شعاع

Dept of Health Services Management, Faculty of Health Management and Information Sciences, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran

محمد عزتی اثر

Dept of Health Management and Economics, Faculty of Public Health, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran

قاسم رجبی واسوکلایی

Dept of Health Care Management, Faculty of Allied Medical Sciences, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran

جمیل صادقی فر

Dept of Health Education, Faculty of Public Health, Ilam University of Medical Sciences, Ilam, Iran

چکیده

 مقدمه: برخورداری و توزیع عادلانه خدمات بهداشتی و درمانی در نواحی مختلف جغرافیایی لازمه موفقیت برنامه های توسعه ملی هر کشور می باشد. این مطالعه به رتبه بندی شهرستان های استان ایلام در زمینه برخورداری از خدمات بهداشتی و درمانی پرداخته است. مواد و روش ها: در این مطالعه مقطعی، برخورداری از ۱۴ شاخص خدمات بهداشتی و درمانی در شهرستان های استان ایلام در سال ۱۳۹۰ مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها به روش کتابخانه ای و از طریق مرکز آمار ایران جمع آوری شد. رتبه بندی شهرستان ها با استفاده از ۵ روش (اسکالوگرام، تاکسونومی عددی، امتیاز استاندارد شده، نا موزونی موریس و تاپسیس) با بهره گیری از نرم افزار Excel ۲۰۱۰ صورت گرفت و از آنجایی که رتبه بندی روش های مذکور با یکدیگر متفاوت بود، از یک روش ترکیبی، به نام کپ لند برای ارزیابی نهایی بهره گرفته شد. یافته های پژوهش: نتایج حاکی از آن است که برخورداری از خدمات بهداشتی و درمانی در استان ایلام به صورت متوازن نبوده و اختلاف زیادی بین شهرستان ها مشاهده گردید. نتایج روش کپ لند  نشان داد که بالا ترین میزان برخورداری از خدمات بهداشتی و درمانی براساس امتیاز در استان (برخوردار ترین شهرستان) متعلق به شهر ایلام و پایین ترین میزان برخورداری (محروم ترین شهرستان) به شهر ملکشاهی تعلق داشت. بحث و نتیجه گیری: همان طور که نتایج نشان می دهد، خدمات بهداشتی و درمانی در مرکز استان تجمیع شده و مهم ترین عامل در توزیع نا برابر خدمات بهداشتی و درمانی، اغلب سیاست هایی هستند که منجر به ایجاد و توسعه خدمات در مراکز استان ها و شهر های بزرگ می شوند. نتایج این مطالعه می تواند ضمن ارائه تصویری از وضعیت فعلی برخورداری از خدمات بهداشتی و درمانی، تصمیم گیری آگاه از شواهد (هم در سطح ملی و هم در سطح محلی) را برای سیاست گذاران تقویت نماید. 

کلیدواژه ها

Integrated method, Ranking, Enjoyment, Health care services, Ilam province, روش تلفیقی, رتبه بندی, برخورداری, خدمات بهداشتی و درمانی, استان ایلام

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.