بررسی تاثیر جنسیت بر نگرش دانش آموزان ترکی زبان شهرستان مرند به زبان فارسی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: پژوهشنامه آموزش زبان فارسی به غیر فارسی زبانان، دوره: 8، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JTPSOL-8-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 299
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اسماعیل صفائی اصل

نویسنده ی مسئول، دکتری زبانشناسی همگانی، دانشگاه علامه طباطبائی(ره)

محمدرضا طوسی نصرآبادی

دکتری زبانشناسی همگانی، مدرس مدعو گروه زبانشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل

سید محمد رضی نژاد

استادیار گروه آموزش زبان انگلیسی، دانشگاه محقق اردبیلی

چکیده

مقاله­ی حاضر به بررسی تاثیر متغیر جنسیت بر نگرش دانش آموزان ترکی­زبان شهرستان مرند به زبان فارسی می پردازد. نگرش مجموعه ای از باورهاست که زبان­آموز نسبت به اعضای جامعه زبانی مقصد و هم چنین در مورد فرهنگ خود داراست.جامعه­ی آماری در این پژوهش، ۴۰۰ نفر از دانش آموزان مقطع متوسطه در سال تحصیلی ۹۴-۹۳ در مرند می باشد. روش نمونه گیری در این پژوهش، تصادفی ساده است. در پژوهش حاضر، اطلاعات با استفاده از روش پرسشنامه که از دو قسمت تشکیل شده است، جمع آوری شد. به منظور حصول اطمینان از پایایی پرسشنامه، از میان روش­های رایج برای جمع­آوری داده­ها، از روش انطباق و اصلاح شیوه­های موجود استفاده شد. برای آزمون فرضیه ی پژوهش از آمار استنباطی شامل آزمون آماری T مستقل برای دو گروه جنسی دختر و پسر استفاده شد.در مقاله­ی حاضر مشخص گردید که بین دو گروه جنسیتی در نگرش نسبت به به­کارگیری زبان فارسی تفاوت معنی داری وجود دارد. دانش آموزان دختر در مقایسه با دانش آموزان پسر دارای نگرش مثبتی نسبت به موضوع مطرح شده هستند؛ اما پسران در مقایسه با دختران نگرش مثبتی را دارا نیستند. در زمینه­ی تاثیر نگرش دو گروه جنسی بر استفاده از زبان فارسی چنین استنباط شد که نگرش مثبت دختران باعث می شود آن ها در اغلب موقعیت ها از زبان فارسی استفاده کنند؛ در حالیکه دانش آموزان پسر در موقعیت های مشابه ترجیح می دهند از زبان مادری خود، یعنی ترکی آذری، بهره ببرند. 

کلیدواژه ها

جنسیت, نگرش, زبان دوم, دو زبانه, زبان ترکی آذری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.