بررسی سرعت ارتباط یابی بند موصولی با هسته: مقایسهی فارسی آموزان با فارسی زبانان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: پژوهشنامه آموزش زبان فارسی به غیر فارسی زبانان، دوره: 8، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JTPSOL-8-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 137
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عطیه کامیابی گل

استادیار گروه زبان شناسی، دانشگاه فردوسی مشهد

لیلا تابش فر

دانشجوی دکتری زبان شناسی، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

بی تردید پیچیدگی های مفهومی و ذهنی در زبان نیز بازتاب می یابد. ساخت های موصولی نمونه ای از پیچیدگی های مفهومی و ذهنی است که در دهه های اخیر پژوهش­های متعددی سعی در رمز گشایی الگوهای درک و بازنمود آن ها داشته و هرکدام به مطالعه ی جنبه ای از ویژگی های آن پرداخته اند. این موضوع زمانی اهمیت بیشتری می یابد که مسئله ی آموزش زبان مطرح باشد. ما در تحقیق حاضر به منظور ایجاد سهولت در آموزش جمله واره های موصولی، خصوصا به فارسی آموزان، چهار نوع جمله واره ی موصولی فاعلی- فاعلی، فاعلی- مفعولی، مفعولی- مفعولی و مفعولی- فاعلی را بررسی نموده ایم. سرعت درک صورت های متعددی از هر نوع بند را در قالب آزمونی رایانه ای و با استفاده از دو نرم افزار سرعت سنج مالتی تایمر التیمیت و تصویربردار اسنگیت،  با روش مقایسه میان دو گروه مطالعه کرده ایم. داده های به­دست آمده با نرم افزار  اس­پی­اس­اس نسخه ی ۲۳ تحلیل شد و یافته های پژوهش نشان داد که میانگین متغییر سرعت درک در چهار نوع بند موصولی از نظر آماری با یکدیگر تفاوتی ندارد؛ به این صورت که میان سرعت درک و نوع بند موصولی رابطه ای وجود ندارد و هر دو گروه فارسی زبان و فارسی آموز می توانند بندهای موصولی چهارگانه را در زمان نسبتا یکسانی درک کنند؛ اما انتخاب نوع گزینه به فارسی زبان یا فارسی آموز بودن بستگی دارد.

کلیدواژه ها

بند موصولی , هسته اسمی , سرعت درک , فارسی زبانان , فارسی آموزان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.