اعتبارسنجی پرسشنامه انگیزه یادگیری زبان فارسی به عنوان زبان دوم (مقاله علمی پژوهشی)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: پژوهشنامه آموزش زبان فارسی به غیر فارسی زبانان، دوره: 9، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JTPSOL-9-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 288
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شراره خالقی زاده

دکتری زبان شناسی، دانشگاه فردوسی مشهد

محمد رضا پهلوان نژاد

نویسنده ی مسئول، دانشیار گروه زبانشناسی، دانشگاه فردوسی مشهد

امیر رضا وکیلی فرد

دانشیار گروه آموزش زبان فارسی به غیرفارسی زبانان، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)

عطیه کامیابی گل

استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی و گروه زبانشناسی، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

با تغییرات در حوزه­ی یادگیری زبان دوم، علاقه­ی روزافزون به انجام تحقیقات انگیزشی مرتبط با کلاس­های زبان دوم و خارجی، گسترش یافته است. با این حال، تاکنون پژوهش علمی­ای درخصوص بررسی عوامل تاثیرگذار بر انگیزه ی یادگیری زبان فارسی (به عنوان زبان خارجی/ دوم) در میان فارسی­آموزان غیرایرانی انجام نشده است. در این پژوهش، نخست بر اساس مدل سیستم­های خودانگیزشی دورنی (۲۰۰۵)، و پژوهش­های گاردنر و لامبرت (۱۹۷۲)، کلمنت (۱۹۸۰)، تاگوچی (۲۰۱۰)، پاپی (۲۰۱۰)، و ماگید (۲۰۱۱)، پیرامون انگیزش زبان­آموزان، پرسش­نامه­ای ۱۶ مولفه­ای شامل ۹۲ گویه برای فارسی­آموزان آماده­سازی گردید. سپس، ۳۰۰ فارسی­آموز زن و مرد، با ملیت­های مختلف (و در بازه ی سنی ۱۸-۵۰ سال) از مراکز آموزش زبان فارسی دانشگاه فردوسی مشهد، دانشگاه بین­المللی امام خمینی (ره) در قزوین، و دانشگاه علوم پزشکی تهران به سوالات پرسشنامه پاسخ دادند. در نهایت، روایی و پایایی پرسشنامه با استفاده از نرم افزار پی ال اس مورد بررسی قرار گرفت. به منظور بررسی پایایی از سه معیار ضریب آلفای کرونباخ، ضریب پایایی ترکیبی و ضرایب بارهای عاملی استفاده شد و نتایح نشان داد که همه ی سازه­ها از پایایی قابل قبولی برخوردار هستتد. همچنین روایی همگرایی قابل قبولی برای پرسشنامه­ به دست آمد. با روش فورنل و لارکر روایی واگرایی پرسشنامه نیز مورد تایید قرار گرفت. از آماره ی تی نیز به عنوان معیاری جهت بررسی معنی­داری سوالات مربوط به هر سازه استفاده شد. و از آنجایی که این مقدار برای تمامی سوالات آماره ی تی بیش از ۱.۹۶ می­باشد، نشان از مطلوب بودن سوالات و در مجموع برازش مناسب مدل ساختاری است.

کلیدواژه ها

پرسشنامه ی انگیزش زبان فارسی, روایی, پایایی, فارسی آموزان غیر ایرانی, زبان دوم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.