همبستگی سیگنال های مغزی و سیگنال های صدای تراکتور مبتنی بر تحلیل فرکتال

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله ارگونومی، دوره: 9، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IEHFS-9-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 301
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید لشگری

Associate Professor, Department of Biosystems Engineering, Arak University, Arak, Iran

محمدرضا عرب

PhD, Department of Medical Engineering, Arak University of Medical Sciences, Arak, Iran

محسن نجفی

Assistant Professor, Department of Electrical Engineering, Arak University of Technology, Arak, Iran

علی ملکی

Associate Professor, Department of Biosystems Engineering, Shahrekord University, Shahrekord, Iran

چکیده

  زمینه و هدف: به دلیل وجود صدای ناشی از انواع ماشین ها و ادوات در بخش های مختلف کشاورزی، ارزیابی مستمر ایمنی و سلامت شغلی افراد شاغل در این بخش کاملا ضروری به نظر می رسد. بی شک با آگاهی کامل از تاثیرات صدا بر سلامت و عملکرد افراد می توان آثار زیان بار صدا را به نحو مطلوب تری کاهش داد. روش کار: این تحقیق در سال ۱۳۹۸ در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه اراک انجام گرفت. در این تحقیق از یک تراکتور باغی مدل گلدونی ۳۴۱ استفاده شد. ۱۶ داوطلب در معرض صدای تراکتور قرار گرفتند و نوار مغزی هر یک از آنان در چهار دور مختلف موتور ثبت شد. سپس از دو روش هیگوچی و کاتز برای محاسبه بعد فرکتال سیگنال های صدا و همچنین سیگنال های مغزی استفاده شد. یافته ها: نتایج نشان می دهد، که با افزایش دور موتور، مقادیر بعد فرکتال صدا در دو روش هیگوچی و کاتز افزایش داشته اند. همچنین نتایج حاکی از افزایش بعد فرکتال سیگنال های مغزی در اثر افزایش دور موتور بود. نتایج رگرسیون نیز نشان می دهد که هم بستگی بالایی بین دو سیگنال مغزی و صدا وجود دارد؛ به طوری که ضریب تبیین ۰/۸۹۶ و ۰/۸۵۹ به ترتیب در دو روش هیگوچی و کاتز به دست آمد. نتیجه گیری: این بررسی نشان داد که واکنش افراد هنگامی که در معرض صدا قرار دارند، با استفاده از بعد فرکتال قابل پیش بینی است؛ بنابراین برآورد خصوصیات سیگنال های مغزی بدون ثبت آن ها که غالبا هزینه بر و زمان بر هستند امکان پذیر است. به غیر از بعد فرکتال، شاید به ندرت بتوان شاخصی یافت که بین سیگنال های مغزی و صدا ارتباط برقرار نماید؛ بنابراین می توان واکنش افراد را زمانی که در معرض صدا قرار دارند، با استفاده از بعد فرکتال پیش بینی کرد.  

کلیدواژه ها

EEG, Higuchi, Katz, Tractor, Sound, نوار مغزی, هیگوچی, کاتز, تراکتور, صدا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.