بررسی زبان و بازی های زبانی در غزل پست مدرن ایران

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: پژوهشنامه نقد ادبی و بلاغت، دوره: 8، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JLCR-8-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 134
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منوچهر اکبری

استاد گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه تهران

مهتاب سالاری

دانشجوی دکتری گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه تهران

چکیده

پژوهش حاضر، بازی ها و ترفندهای بحث برانگیز در حوزه زبان غزل پست مدرن را بررسی کرده است و کوشیده با پرهیز از تعصب، زبان و بازی های زبانی، این جریان را که گاه تا مرز زبان بازی و زبان پریشی پیش رفته، بررسی کند. نکته شایسته توجه در پژوهش هایی از این دست آن است که در تفکر پست مدرن، شاعر با زبان برخوردی متفاوت دارد و محقق در مطالعه چنین آثاری با غلبه زبان بر معنا و فرم بر محتوا روبه رو خواهد بود. در این دیدگاه، «زبان» ابزاری در خدمت معنا نیست، بلکه زبان و زیبایی آفرینی آن می تواند هدف نهایی مولف باشد که این موضوع با معیارهای زیبایی شناسانه محقق سنتی منطبق نیست. اما سوال مهم در آسیب شناسی غزل پست مدرن این است که: هنجارگریزی/ هنجارستیزی شاعران پست مدرن و خروج آن ها از قاعده مندی زبان تا چه حد موجه است؟ و آیا قاعده و قانونی برای این هنجارشکنی های زبانی هست؟ پژوهش پیش رو کوشیده است بازی های زبانی رایج در غزل پست مدرن ایران را بررسی کند و به پرسش های بالا پاسخ دهد.

کلیدواژه ها

غزل پسانوگرا, زبان, ترفندهای زبانی, بازی های زبانی, زبان بازی, شعر زبان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.