بررسی سنگ شناسی و پتروژنز بازالت های نئوژن گزبلند، شمال غرب شهربابک

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه زمین شناسی اقتصادی، دوره: 13، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ECONG-13-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 197
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ملیحه گلستانی

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه ولایت، ایرانشهر، ایران

چکیده

منطقه گزبلند در شمال غرب شهرستان شهربابک، در غرب استان کرمان واقع است. بازالت ها با سن پلیو - پلیستوسن، در این منطقه گسترش نسبتا محدودی دارند. بافت غالب این سنگ ها میکرولیتی پورفیری است که شامل کانی های اصلی الیوین، کلینوپیروکسن و پلاژیوکلاز و کانی های ثانویه کلسیت، کلریت، اکسیدهای آهن و کانی های کدر است. بر اساس داده های ژئوشیمیایی، بازالت های منطقه گزبلند ماهیت ساب آلکالن و کالک آلکالن دارند. غنی شدگی در LILE، LREE، Th و U نسبت به HFSE (Ta، Ti و Hf) و HREE، بیانگر وابستگی این سنگ ها به محیط فرورانش و حاشیه فعال قاره ای است. بر اساس نسبت های عنصری و نمودارهای مختلف، رخداد ذوب بخشی و تشکیل ماگمای سازنده بازالت های گزبلند، حدود ۸۰ تا ۱۰۰ کیلومتری، یعنی منطبق بر گوشته آستنوسفری و عمق پایداری لرزولیت گارنت دار است. منبع گوشته ای این بازالت ها، توسط سیال آبدار مشتق شده از پوسته اقیانوسی فرورونده در فرایند فرورانش کمی غنی شده است. این ماگما در حین صعود، فرایند AFC را نیز تحمل کرده است.

کلیدواژه ها

بازالت, کمان آتشفشانی, لرزولیت گارنت دار, گزبلند, شهربابک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.