مقایسه اثربخشی مداخله زوج درمانی رفتاری التقاطی و تلفیقی طرحواره مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تحمل ناکامی و رضایت زناشویی در زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله دانشکده علوم پزشکی نیشابور، دوره: 9، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_NUMS-9-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 264
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محبوبه امیربیک

Department of Educational Sciences and Counseling, Mashhad Branch, Islamic Azad University, Mashhad, Iran.

حسین اکبری امرغان

Department of Counseling and Psychology, Quchan Branch, Islamic Azad University, Quchan, Iran

الهام فریبرزی

Department of Educational Sciences and Counseling, Mashhad Branch, Islamic Azad University, Mashhad, Iran.

حمید نجات

Department of Counseling and Psychology, Quchan Branch, Islamic Azad University, Quchan, Iran

چکیده

مقدمه مولتیپل اسکلروزیس یک بیماری نورودژنراتیو پیش­رونده است. برخورداری از رضایت زناشویی شاخصی مهم در پیش­آگهی مطلوب درمانی در اختلالات عصب روان­شناختی پیش­رونده همچون مولتیپل اسکلروزیس می­باشد. هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی زوج درمانی رفتاری التقاطی و درمان تلفیقی طرحواره مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تحمل ناکامی ورضایت زناشویی زنان مبتلا به  مولتیپل اسکلروزیس بود. مواد و روش­ها در یک کارآزمایی مقدماتی تصادفی، ۴۲ بیمار زن مبتلا به  مولتیپل اسکلروزیس به همراه همسران­شان، با استفاده از روش نمونه­گیری هدفمند انتخاب شدند و با استفاده از روش تصادفی­سازی بلوکی در قالب دو گروه درمانی و یک گروه کنترل تخصیص یافتند. دو گروه درمانی به مدت ۱۰ جلسه هفتگی هر یک تحت یکی از درمان­های زوج درمانی رفتاری التقاطی و تلفیقی طرحواره مبتنی بر پذیرش و تعهد قرار گرفتند و گروه کنترل در لیست انتظار قرار گرفت. پرسشنامه تحمل ناکامی و رضایت زناشویی در سه برهه زمانی پیش­آزمون، پس­آزمون و پیگیری توسط شرکت­کنندگان تکمیل شد. داده ها با استفاده از آزمون واریانس طرح اندازه گیری های مکرر دو طرفه تحلیل شد. یافته­ها نتایج اولیه نشان داد که هر دو درمان نسبت به گروه کنترل اثربخشی معناداری بر شاخص رضایت زناشویی بیماران ایفا نمودند که تا مرحله پیگیری سه ماهه پایدار ماند (۰۵/۰> all p’s ). علاوه­براین، نتایج ثانویه نشان داد که تفاوت معناداری بین اثربخشی دو درمان وجود ندارد (۰۵/۰< p). نتیجه­گیری یافته­های این مطالعه می­تواند در طرح­ریزی چشم­انداز مداخلات درمانی در بیماران مبتلا به اختلالات نورودژنراتیو با کاربست­های بالینی همراه باشد.

کلیدواژه ها

Eclectic Behavioral Couple Therapy - Acceptance and Commitment Based Therapy - Schema Therapy - Failure Tolerance - Marital Satisfaction, زوج درمانی رفتاری التقاطی, درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد, طرحواره درمانی, تحمل ناکامی, رضایت زناشویی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.