رویکردی تاریخی به مقوله معرفت شناسی در تاریخ فلسفه غرب و فلسفه اسلامی

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: دوفصلنامه آموزه های فلسفه اسلامی، دوره: 7، شماره: 10
  • کد COI اختصاصی: JR_IPHD-7-10_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 398
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

قاسم کاکایی

استاد دانشگاه شیراز

حسن رهبر

استادیار گروه فلسفه و حکمت اسلامی دانشگاه سیستان و بلوچستان

چکیده

با ورود سوفسطاییان به عرصه تفکر یونان، امکان معرفت تردیدآمیز گشت. با وجود این، افلاطون نخستین کسی بود که مباحث معرفت شناسی را به طور خاص بررسی کرد و به همین جهت او را به راستی می توان بانی معرفت شناسی نامید. از این دوران به بعد، اکثر فیلسوفان به بررسی معرفت و هستی شناسی ادراک پرداختند و این امر تا عصر جدید ادامه پیدا کرد، هرچند هیچ گاه معرفت شناسی به معنای خاص آن در این دوران هستی نیافت. در بین فیلسوفان مسلمان نیز همواره علم و نحوه تشکیل آن به بحث گذاشته می شد اما معرفت شناسی به معنای امروزی آن تا قبل از حکمت متعالیه دیده نشد. نویسندگان در این مقاله سعی خواهند داشت تاریخچه کاملی را از روند معرفت شناسی از یونان باستان تا ابتدای عصر جدید و از شروع فلسفه اسلامی (کندی) تا قبل از حکمت متعالیه بررسی کنند.

کلیدواژه ها

معرفت شناسی, علم, ادراک, یونان باستان, قرون وسطی, فلاسفه اسلامی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.