معیار در جوهر و عرض بودن مقوله ها

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: دوفصلنامه آموزه های فلسفه اسلامی، دوره: 7، شماره: 10
  • کد COI اختصاصی: JR_IPHD-7-10_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 451
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جعفر شانظری

دانشیار دانشگاه اصفهان

هوشنگ زارع

دانشجوی دکتری فلسفه و کلام اسلامی

چکیده

تقسیم بحث برانگیز موجود به جوهر و عرض از تقسیمهای اولیه در باب موجود ممکن است. با اینکه فلاسفه ای چون ارسطو، ابن سینا، ملاصدرا، دکارت، کانت و... متفقا جوهر را به «وجود لا فی موضوع» و عرض را به «موجود نیازمند به موضوع» تعریف می کنند، در اقسام و تعداد مصادیق آنها اختلاف نظر وجود دارد. با وجود این برخی فلاسفه حسی و تجربه گرا وجود جوهر را یکسره انکار کرده اند. فلاسفه ملاک تشخیص جوهر و عرض را در شناخت ذاتیات و عرضیات می دانند و تفاوت تشخیص مصادیق این دو را به حوزه معرفت شناسی و نحوه نگرش به هستی و اینکه چه چیزی مبدا شناخت به شمار می آید، باز می گردانند. در این مقاله ضمن بیان آرا و دیدگاهها درباره مقولات به ملاک جوهر و عرض بودن مقولات پرداخته شده است.

کلیدواژه ها

جوهر, عرض, مقولات, ماهیت, وجود, ملاک جوهر و عرض

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.