میکروفاسیس ها و دیاژنز سازند آسماری در میدان نفتی لالی

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: دوفصلنامه زمین شناسی ژئوتکنیک، دوره: 6، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JGEO-6-2_005
  • زبان مقاله: انگلیسی
  • تعداد مشاهده: 138
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی عین اللهی

گروه زمین شناسی، دانشکدهی علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

میررضا موسوی

گروه زمین شناسی، دانشکدهی علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

چکیده

سازند آسماری در میدان نفتی لالی واقع در ۴۰ کیلومتری شمال غرب مسجد سلیمان، یک توالی ضخیم آهکی، آهک شیلی و آهک دولومیتی-انیدریتی (جمعا حدود ۴۰۰ متر)، با سن میوسن زیرین می باشد. این سازند در میدان یاد شده، فاقد آسماری تحتانی بوده و دارای عضو تبخیری کلهر و انیدریت قاعده ای است. مطالعهی ۱۶۰ مقطع نازک حاصل از مغزه ها ( ۳۰ عدد) و خرده های حفاری سازند آسماری در چاه های ۲۰ و ۲۲ میدان نفتی لالی، منجر به شناسایی ۱۰ میکروفاسیس در شش کمربند رخسار های شامل سوپراتایدال، اینترتایدال، لاگون، سد ماس های یا شول، دریای باز کم عمق و حاشیه حوضه، شده و مشخص گردید که این سازند در یک محیط رمپ کربناته از نوع هموکلاین نهشته شده است. از فرآیندهای دیاژنزی در سازند آسماری، میتوان به تراکم فیزیکی و شیمیایی، سیمانیشدن، انحلال و ایجاد تخلخ لهای عمدتا حفر های و کانالی، نوشکلی، دولومیتی شدن، انیدریتی شدن، فابریک ژئوپتال، شکستگی ها، میکرایتی شدن و فرآیندهای زیستی اشاره کرد. در رابطه با کیفیت مخزنی سازند، تخلخ لهای حاصل از شکستگ یها، نقش مهمتری را ایفا نموده اند و تخلخ لهای حفره ای و کانالی ب هدلیل گستردگی کمتر، نقش چندانی را نداشته اند. این فرآیندها در سه محیط دیاژنز دریایی، متئوریک و دفنی اتفاق افتاد هاند.

کلیدواژه ها

سازند آسماری, رمپ, میکروفاسیس, دیاژنز, محیط رسوبی, میوسن زیرین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.