نمایش نامه نویسی تاریخی در ادبیات معاصر مصر و ایران از سال ۱۹۰۶ تا ۱۹۵۳

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: کاوش نامه ادبیات تطبیقی، دوره: 9، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JCCL-9-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 189
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علا قبانی

دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) قزوین، ایران

ناصر محسنی نیا

دانشیار گروه زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) قزوین، ایران

چکیده

آشنایی مشرق­زمینیان، ازجمله مصریان و ایرانیان، در دو قرن اخیر با مظاهر تمدن و فرهنگ غرب، از موارد بسیار موثر و قابل توجه در ادبیات این دو کشور به حساب می آید. این موضوع به ویژه در توجه به انواع ادبی برجستگی بیشتری دارد. یکی از این انواع ادبی که حاصل آشنایی نویسندگان شرقی با ادبیات اروپایی است، نمایش­نامه نویسی و ازجمله نمایش­نامه های تاریخی است. نوع بیان حوادث تاریخی در این نوع از نمایش­نامه ها، نویسندگان معاصر ایران و مصر نیز کوشیدند تا با به کارگیری این نوع ادبی، به بیان حوادث تاریخی و توضیح سرگذشت شخصیت های ملی و گذشته خود در قالب نمایش­نامه های تاریخی بپردازند. پژوهش حاضر، میزان و ابعاد این تاثیرپذیری در نمایش­نامه های تاریخی نویسندگان معاصر ایران و مصر را بررسی و نحوه رشد و توسعه این نوع ادبی را در آثار آن­ها مشخص کرده است؛ سپس این حرکت را در دو کشور، تحلیل و بررسی کرده است؛ همچنین معرفی تاریخچه و مهم­ترین نمایش نامه های تاریخی و مهم­ترین نویسندگان دو کشور در این نوع ادبی از دیگر اهداف نوشتار پیش رو است.  

کلیدواژه ها

ادبیات تطبیقی, نمایش­نامه, نمایش­نامه نویسی تاریخی, ادبیات معاصر, ایران, مصر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.