نقد نشانه- معناشناختی مثنوی خموش خاتون (با تاکید بر نظام های گفتمانی گرمس)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: پژوهشنامه ادب غنایی، دوره: 19، شماره: 37
  • کد COI اختصاصی: JR_JLLR-19-37_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 113
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شیرزاد طایفی

دانشیار گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه علامه طباطبایی (نویسنده مسئول)

چکیده

    از جمله ابزارهای فهم معنا، واکاوی متون ادبی از دیدگاه نشانه- معناشناسی است. در پژوهش پیش­رو، بر آنیم با مطالعه موردی و ضمن بهره­گیری از روش تحلیل کیفی، به واکاوی مثنوی «خموش­خاتون» رعدی، بر اساس نظام­های گفتمانی گرمس بپردازیم. پرسش بنیادین پژوهش این است که کدام یک از نظام­های گفتمانی گرمس در مثنوی خموش­خاتون فرصت بروز و ظهور می­یابند؟ چرا؟ گرمس با ایجاد نظام­های گفتمانی منسجم، زمینه­ای فراهم کرد تا دریابیم که در وضعیت اولیه داستان، معنا نقصانی دارد که وجود عوامل شوشی و کنشی و به تبع آن، ایجاد نظام­های گفتمانی سبب می­شود آن معنای ناقص سیر تکاملی در پیش گرفته، در وضعیت ثانویه به معنایی استعلایی تبدیل گردد. داستان خموش­خاتون نیز، از جمله روایت­هایی است که با عوامل شوشی و کنشی همراه است و در میان نظام­های گفتمانی، سه نظام گفتمانی اخلاقی- مرامی، القایی و تجویزی که زیر مجموعه نظام گفتمانی هوشمند هستند، در آن قدرت بروز و ظهور می­یابند. خلق این نظام­ها را می­توان دال بر این نکته دانست که راوی آگاهانه و با شناخت جزئیات و عناصر گوناگون داستان­، روایت خود را پیش می­برد و هوشمندانه، نقصان معنای اولیه خود را با خلق نظام­ گفتمانی هوشمندانه، به وضعیتی استعلایی تبدیل می­کند.

کلیدواژه ها

خموش خاتون, نشانه- معناشناسی, نظام های گفتمانی, گرمس, معنای ناقص, معنای استعلایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.