رابطه مولفه های عدالت سازمانی با تعهد سازمانی در معلمان دوره ابتدایی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه اندیشه های نوین تربیتی، دوره: 10، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JONTOE-10-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 186
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بیژن عبدالهی

دانشگاه تربیت معلم

غلامعلی یوسلیانی

جمال حاتمیان

چکیده

این پژوهش در صدد بررسی رابطه مولفه های عدالت سازمانی با تعهد سازمانی معلمان ابتدایی شهر تهران بود. به همین منظور، ۴۸۶ نفر از معلمان دوره ابتدایی با استفاده از روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند. برای سنجش عدالت سازمانی از پرسشنامه عدالت سازمانی نیهوف و مورمن و برای سنجش تعهد سازمانی نیز از پرسشنامه می یر و آلن استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، روش های آماری ضریب همبستگی و تحلیل رگرسیون به کار برده شد. نتایج حاکی از رابطه مثبت و معنادار بین مولفه های سه گانه عدالت سازمانی با تعهد سازمانی کلی و حیطه های سه گانه آن، به جزء مولفه عدالت توزیعی با تعهد سازمانی مستمر بود. از بین متغیرهای پیش بینی کننده، عدالت تعاملی بهترین پیش بینی کننده تعهد سازمانی عاطفی بود، به طوری که عدالت تعاملی(۳۰/۰=β)در کنار عدالت توزیعی(۱۲۴/۰=β)توانسته است تعهد سازمانی عاطفی را پیش بینی کند.۴/۱۴% از واریانس تعهد سازمانی عاطفی را این دو متغیر تبیین کرده اند.در پیش بینی تعهد هنجاری و تعهد سازمانی کلی نیز، عدالت تعاملی تنها متغیری بود که وارد معادله شد و توانایی پیش بینی تعهد هنجاری(۲۰۶/۰β=) و تعهد کلی(۳۲۸/۰=β) را داشت. عدالت تعاملی توانسته است۳/۴% از واریانس تعهد هنجاری و نیز۸/۱۰% از واریانس تعهد سازمانی کلی را تبیین کند. عدالت رویه ای نیز پیش بینی کننده تعهد سازمانی مستمر(۱۲۷/۰=β) بود. میزان واریانس تبیین شده تعهد مستمر توسط این متغیر، ۶/۱ % بود.

کلیدواژه ها

عدالت سازمانی, تعهد سازمانی, عدالت توزیعی, عدالت تعاملی, عدالت رویه ای, معلمان دوره ابتدایی, شهر تهران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.