واکاوی میزان توجه به مهارت های زندگی در سند تحول بنیادین آموزش و پرورش

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: همایش ملی مطالعات برنامه درسی در هزاره سوم
  • کد COI اختصاصی: CCSA01_152
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 246
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شیماء محمودپورجاسکی

دانشجوی کارشناسی ارشد برنامه ریزی درسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.

اکبر جدیدی محمدآبادی

عضو هیئت علمی، علوم تربیتی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.

چکیده

پژوهش حاضر با هدف واکاوی میزان توجه به مهارت های زندگی در محتوای سند تحول بنیادین آموزش و پرورش انجام گرفته است. جامعه و نمونه آماری پژوهش، سند تحول بنیادین آموزش و پرورش بوده است. در این پژوهش از روش توصیفی جهت مشخص نمودن مهارت های زندگی و از روش تحلیل محتوا به منظور بررسی سند تحول بنیادین استفاده شده است. روایی پژوهش دارای شرایط هال و هوتون است. ابزار جمع آوری اطلاعات، سیاهه ی تحلیل محتوای سند بود که پس از مطالعه مبانی نظری و بسترهای قانونی و طرح پیشنهادی، تهیه و تدوین شد. واحد تحلیل، جملات مندرج در متن سند بوده و در بخش تحلیل محتوا پس از پایش و تحلیل سند تحول بنیادین مشخص گردید که مهارت خودآگاهی با ۱۰ گزاره و ۲۷/۷۸ درصد از بیشترین میزان توجه برخوردار بوده است. مهارت های همدلی و روابط بین فردی با ۵ گزاره و ۱۳/۸۸ درصد، مهارت با ۴ گزاره و ۱۱/۱۱ درصد، مهارت های ارتباط موثر، تصمیم گیری و مدیریت بر هیجان ها با ۳ گزاره و ۸/۳۳ درصد، مهارت تفکر خلاق با ۲ گزاره و ۵/۵۵ درصد و مهارت تفکر نقادانه با ۱ گزاره و ۲/۷۷ درصد به ترتیب از بیشترین میزان توجه برخوردار بوده اند. به مهارت مقابله با استرس هیچ توجهی نشده و گزاره ای که مصداق این مهارت باشد دیده نشد.نتایج حاصل از این پژوهش نشان از آن داشت که در نظام آموزشی و اسناد بالا دستی آموزش و پرورش توجه چندانی به تفکر انتقادی نشده و افراد حاضر در مجموعه نظام آموزشی آشنایی چندانی با آن ندارند. لذا با توجه به نقش و اهمیت تفکر انتقادی در تربیت شهروندانی مسئولیت پذیر و مطالبه گر، لزوم توجه به مهارت تفکر نقادانه در بازنگری سند تحول بنیادین ضروری و اجتناب ناپذیر است.

کلیدواژه ها

آموزش و پرورش، سند تحول، مهارت های زندگی، تحلیل محتوا.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.