فراشناخت در چهارچوب یادگیری امروزی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: همایش ملی مطالعات برنامه درسی در هزاره سوم
  • کد COI اختصاصی: CCSA01_056
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 158
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا زین الدینی میمند

استادیار گروه علوم تربیتی، .واحد کرمان، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمان،ایران

مهدیه شکوهی نسب

دانشجوی دکترای تخصصی روانشناسی تربیتی

چکیده

مقاله حاضر از نوع توصیفی است که با توجه به مطالعات کتابخانه ای به رشته تحریر در آمده است. هدف از نگارش این مقاله بررسی قراشناخت در چهارچوب یادگیری است. فراشناخت به طور کلی نوعی گذرگاه یا مسیر برای یادگیری تلقی می شود و بنا به تعریف، عبارت است از آگاهی افراد درباره مهارت های پردازش اطلاعات خود، و نیز دانش درباره ماهیت تکالیف شناختی و راهبردهای انطباق با این تکالیف. علاوه بر این، مفهوم فراشناخت دربردارنده مهارت های اجرایی مرتبط با نظارت بر و تنظیم فعالیت های شناختی خود می باشد. یعنی توانایی فرد برای قضاوت درباره اینکه به چه خوبی در یک تکلیف عمل میکند و نیز توانایی استفاده از راهبردها برای بهبود عملکرد است(فلاول ،۱۹۷۹). بنابراین مفهوم فراشناخت، به عنوان مفهومی متداول در تعلیم و تربیت نقش انکارناپذیری در یادگیری دارد. محققان و متخصصان تعلیم و تربیت به طور گسترده به نوع و سطح دانش مورد نیاز فراگیران علاقمندند و این مستلزم تاکید بر آموزش های فراشناختی و یادگیری است، تا فراگیران بتوانند در برخورد با مسایل گوناگون به طور مستقل بیندیشند. فراشناخت نقش بسیار مهمی در بهبود و گسترش عملکردهای شناختی دارد و یادگیری فراگیران را توسعه می بخشد پس هر چه توانایی های شناختی فراگیر بالاتر باشد، فرآیند یادگیری موفقیت آمیزتر خواهد بود و ضرورت تحقیق در این مورد کاملا مشهود است. نتیجه تحقیقات و بررسی ها نشان داده است که فراشناخت به عنوان موضوعی کارساز در یادگیری بخصوص مدرسه نیاز به توجه ویژه ای دارد و آموزش مهارت های فراشناختی به فراگیران، در افزایش یادگیری و یادداری دروس تاثیر قابل توجهی دارد.

کلیدواژه ها

فراشناخت، فرایندها، راهبردها.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.