ترکیبات جزیی روغن زیتون: فیتوسترولها و توکوفرولها

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: سومین سمینار بین المللی دانه های روغنی و روغنهای خوراکی
  • کد COI اختصاصی: NOILP03_426
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2066
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صدیف آزادمرددمیرچی

استادیار گروه علوم و صنایع غذایی ، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

حسن خلیفه

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگ

چکیده

ترکیب شیمیایی روغن زیتون بر اساس میزان آنها میتواند به دو گروه ترکیبات عمده و جزیی تقسیم شود.تریاسیلگلیسرولها جزو ترکیبات عمدهای هستند که حدود 98 % وزن روغن زیتون را شامل میشوند. مابقی شامل ترکیبات جزیی مانند توکوفرولها، ترکیبات فنولی، الکلهای آلیفاتیک و تریترپنیک، هیدروکربنها، کاروتنوئیدها، ترکیبات فرار و... میباشد. در این مقاله به بررسی دو ترکیب جزیی مهم زیستفعال روغن زیتون یعنی فیتوسترول و توکوفرول پرداخته میشود. فیتوسترولها از اسکوالن بیوسنتز شده و گروهی از تریترپنها را تولید میکنند. فیتواسترولها به سه دسته 4- دسمتیلاسترول (بدون گروه متیل)، 4- منومتیل- استرول (یک گروه متیل), 4,َ4 -دیمتیلاسترول (دوگروه متیل) تقسیم میشوند. توکوفرولها از مشتقات -2 متیل- -6 کرومانول با یک زنجیره جانبی از واحدهای تریترپن به شکل غیر اشباع میباشند و بسته به تعداد و موقعیت استخلاف متیل بر روی حلقهی کرومانول به ترکیبات ویژهα,β,γ,δ دستهبندی میشوند. میزان فیتوسترولها و توکوفرولها در روغن زیتون به گونه، سال زراعی، ناحیهی کشت، درجهی رسیدگی میوه، زمان نگهداری میوهها قبل از اسخراج روغن و روش اسخراج روغن بستگی دارد. فیتوسترولها و توکوفرولها از نظر تغذیهای دارای اهمیت میباشند. فیتوسترولها به کاهش کلسترول کمک نموده، برخی از آنها دارای خواص ضدتومور بوده و تأثیر مطلوبی برضد برخی از انواع سرطان دارند. توکوفرولها باعث افزایش افزایش پایداری حرارتی و اکسیداتیو و نیز زمان ماندگاری روغن زیتون میشوند. به علاوه، توکوفرولها با جذب رادیکالهای آزاد، از پیر شدن سلولها، گرگرفتگی و بیماریهای قلبی جلوگیری میکنند. توکوفرولها و فیتوسترولها می توانند در تشخیص تقلب روغن زیتون با سایر روغنهای گیاهی نیز مورد استفاده قرار بگیرند

کلیدواژه ها

روغن زیتون، ترکیبات جزیی، فیتوسترولها و توکوفرولها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.