بررسی عقد یا ایقاع بودن ابراء

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هشتمین همایش ملی مطالعات و تحقیقات نوین در حوزه علوم انسانی ، مدیریت و کارافرینی ایران
  • کد COI اختصاصی: EMCONF08_223
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 196
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد مقدم فرد

استادیار دانشگاه شیراز

ماه روشن شیردل

کارشناسی ارشد حقوق خصوصی دانشگاه ازاد

چکیده

ابراء«در لغت عرب مصدر باب افعال از ماده »برء« به معنای خلاص شدن آمده است.»ماده ۲۸۹ ق. م«، آن را چنین تعریف کرده است: »ابراء عبارت از این است که داین از حق خود به اختیار صرف نظر نماید.«و یا به تعبیر دیگر، ابراء عبارت است از، اسقاط دین به وسیله داین؛ و با توجه به این تعریف بلا عوض بودن و مجانی بودن ابراء نیز روشن است. در این مقاله به بررسی دیدگاه فقها میپردازیم با طرح این سوال که کلمات مترادف ابراء کدام هستند و آیا ابراء ایقاع به شمار می رود یا عقد؟ واژه ه آی مرتبط با ابراء شامل: اعراض، هبه مجانی، اسقاط، عفو، تحلیل، صدق دادن است و مشهور از فقها ابراء را از جمله ایقاعات دانسته و میگویند: در تحقق ابراء قبول مدیون شرط نیست و حتی در صورت اعلان نارضایی هم ابراء صحیح است. چنین استدلال کرده اند که ابراء اسقاط است و اسقاط هم نیازی به قبول ندارد و به آیاتی استناد کردن «فنظره الی میسره وان تصدقوا خیر لکم بقره /۲۸۰ تا هنگام توانایی مهلت داده شود و اگر صدقه دهید برایتان بهتر است و«ودیه مسلمه الی اهله الا ان یصدقوا نساء/۹۲ :یا دیه ای که به خانواده مقتول داده میشود، مگر آن که خانواده مقتول آن را صدقه دهند

کلیدواژه ها

ابراء، ارکان، فقها،ایقاع، عقد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.